Judit
3 °C
7 °C

Elfáradt az amerikai robothadsereg

2015.01.06. 09:13

Bár az amerikai drónhadsereg fáradhatatlan robothaderőként épült be a köztudatba, egy most kiszivárgott belső jelentés szerint a drónokat üzemeltető emberhadosztály a teljes kimerülés közelébe jutott. A jelentésből kiderül, hogy a légierő drónjait irányító és üzemelő csapat nem csak emberhiánnyal küzd, de a túlmunka is komoly gondokat okoz.

A közvetlen ok sokak szerint az, hogy az amerikai hadsereg a terroristacsoportok elleni bevetések igen nagy hányadát nem hagyományos repülőkre bízza, hanem pilóta nélküli, de távirányítással repülő gépekre, amelyek ugyanúgy igénylik az emberi törődést és irányítást, mint a jóval drágább vadászbombázók. Az utóbbi pár évben megnövekedett küldetésszámot azonban nem követte a drónpilóták folyamatos felvétele, így mára eljutottunk oda, hogy a robothadsereg szinte teljesen elfáradt.

Az MQ–1 Predator és MQ–9 Reaper drónokat az amerikai légierő akár 24 órán át is a levegőben tartja egy-egy felszállás után, az irányításért felelős csapat tagjai pedig váltásban dolgoznak, így könnyen belátható, hogy egy robot üzemeltetése korántsem egyemberes feladat. Már csak azért sem, mert a pilóta, vagyis a drónt repülő katona mellett még jó néhányan dolgoznak: a kamerák és más adatgyűjtő eszközök adatait például külön ember értékeli a küldetés során, de a gépek karbantartásáért, illetve az összegyűjtött adatok részletes kiértékelésén több száz szakember dolgozik a háttérben.

Szakértők szerint a drónküldetések iránti igény nem csökken majd a jövőben, sőt, az Iszlám Állam elleni szerepvállalás miatt még nőni is fog a bevetések száma. A hadsereg így most azon is dolgozik, hogy valahogy beillessze az új haderőnem tagjait a rendszerbe. Korábban tervezték, hogy létrehoznak egy, külön a drónpilótáknak szánt érdemérem a harctéri eredményességért, de végül nem lett belőle semmi. A drónpilóták ráadásul hiába vannak akár tízezer kilométerre a csatamezőtől, csak látszólag nem harcolnak: ugyanolyan mentális betegségekben szenvednek, mint azok a veteránok, akik hús-vér formában is részt vesznek a bevetésekben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?