Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pörgő antennát küld az űrbe a NASA

2015.01.06. 16:37

A NASA hat méter hosszú radart küld fel az űrbe, amely négy másodpercenként megfordul majd a tengelye körül. „Forgó lasszónak hívjuk” – mondta Wendy Edelstein, a Soil Moisture Active Passive (SMAP) érzékelőért felelős menedzser. 

Az antennát 30 centiméter x 120 centiméterre hajtogatják, és január 29-én lövik fel az űrbe. Amikor pozícióba áll, olyan síkra nyílik, amennyire csak tud, nem lesznek benne pár milliméternél nagyobb eltérések. Ehhez grafit rugókat használnak majd. 

A SMAP mikrohullámú radart és passzív radiométert használ majd ahhoz, hogy felmérje, mennyire csapadékos a Föld. Az eredményt a hullámok visszaverődése alapján számolják majd ki: összehasonlítják a két műszer eredményeit, ebből derül ki, mennyi vizet érzékelünk valójában. 

A SMAP háromnaponta pásztázza végig a Föld felszínét, és addig működik, amíg van pénz és bírják a műszerek. Az eredmények segíthetnek majd az időjárási és termés-előrejelzésekben, valamint a Föld növényzetének szén-dioxid-ciklusának megértésében.