Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Áramkört épít a 3D nyomtató

2015.01.13. 08:59

Egyre izgalmasabb a 3D nyomtatás témája, mert a műanyag tárgyakba már az elektronikát is bele tudjuk építeni. A Voxel8 január elején bemutatott printere a hőre lágyuló műanyagból legyártott formára rá tud fektetni egy áramkört, amihez hozzá is kapcsolja az elektronikai alkatrészeket: vezérlőket, motorokat, led-eket.

A videón is látható, hogy a printer lerak néhány réteg műanyagot, utána a fejlesztő behelyez egy kis csipet az annak kialakított üregbe, a printer pedig hozzányomtatja a lábaihoz az áramkört. Ezzel a módszerrel teljesen zárt elektronikus rendszert lehet építeni, ami nemcsak vízálló, de még buherálókat is távol tartja.  

Sajnos a Voxel8 fejlesztése elrugaszkodik a lakosság által megfizethető ártól. Miközben a csak műanyaggal dolgozó 3D nyomtatókat ára már a laptopokéval vetekszik, a Voxel8 3D Electronics Printer 9000 dollárba kerül, és ennyiért egy kisautót is vehetünk. Persze erre a megoldásra ma még sokkal inkább a mérnököknek van szükségük, kevesen akarnak otthon drónokat nyomtatni. Pedig, ahogy a Voxel8 demójából is kiderül, ez is lehetséges.