Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Facebookon már nem lehet csak úgy megnézni a Charlie Hebdo-gyilkosságot

2015.01.13. 18:20

A Facebook engedett a külső nyomásnak, ezért az erőszakot ábrázoló tartalmú videók és képek előtt automatikusan figyelmeztetések jelennek majd meg.

A BBC szerint mielőtt lejátszanánk egy videót, rákérdeznek, hogy akarjuk-e látni még akkor is, ha az sokkoló, megrázó és felkavaró jelenetet ábrázol.

Az egyik első videó, amely ilyen figyelmeztetéssel indul, az az Ahmed Merabetet mutató felvétel. Ő volt az a rendőr, akit a Charlie Hebdo szerkesztősége előtt lőttek agyon a terroristák.

Az erőszakos videók a 18 év alatt felhasználóknál el sem indulnak. Egy pszichológus szerint viszont a videók előtti figyelmeztetés továbbra sem elég ahhoz, hogy megvédjék a fiatal, könnyen befolyásolható felhasználókat. A Facebook szabályai szerint 13 éves kortól lehet regisztrálni a közösségi oldalra, de ennél jóval fiatalabb felhasználók is vannak.

A Facebookot régóta támadták, hogy könnyen elérhetőek náluk az erőszakot ábrázoló tartalmak, augusztusban az Iszlám Állam kivégzéseiről készülő videók is több gyermekvédelmi szervezetnél is kiverték a biztosítékot. A Facebook is ezután döntött arról, hogy változtat korábbi hozzáállásán.