Árpád
-2 °C
3 °C

Egy lyukas garast nem adnánk most a Google Glass jövőjéért

2015.01.16. 11:26

A Google hivatalosan is bejelentette, hogy a Google Glass nevű okosszemüvege kikerül a fejlesztéseken dolgozó X műhely keze alól, és saját divíziót kap. Azok, akik továbbra is a szemüvegen dolgoznak, a Google okostermosztátját, a Nestet felügyelő Tony Fadell alá tartoznak majd.

Első olvasatra ez azt jelenti, hogy a Google Glass egy lépéssel közelebb van ahhoz, hogy bárki emberfia megvásárolhassa, de valójában ennek pont az ellenkezője történik, mármint ha hiszünk az iparági pletykáknak. Az egyetlen biztos dolog még a projekt státuszának változása mellett az, hogy a Google Glass Explorer elnevezésű fejlesztést, amin belül a szemüvegen futtatható dolgokat fejlesztették és vizsgálták, teljesen bezárják. A közlemény ugyan azt mondja, hogy minden más fejlesztés megy tovább, de ezeket egyrészt nem említik konkrétan, másrészt semmilyen, hozzájuk csatolható határidőt nem adtak meg.

Egyes szakértők szerint a Google Glass jelenlegi formájában egészen biztosan nem fog megjelenni soha. Általános vélemény, hogy a kamera, egész pontosan a fénykép- és videókészítési lehetőség volt az, ami eleve megásta a készülék sírját. A félkész terméket 1500 dollár körüli áron megvásárlók közül sokan arról számoltak be, hogy folyamatosan úgy érezték, a szemüveg zavarta a körülöttük állókat. A szemüveg népszerűségét az sem segítette, hogy már a megjelenése előtt sok helyen, mozikban és más, nyilvános helyeken megtiltották a használatát, sőt, az angol glass és asshole (szemüveg és segglyuk) szavak egyesítésével létre is jött a glasshole, vagyis eleve leseggfejezték a használókat.

A technológia persze nem tűnik el teljesen, a Google továbbra is szeretne valami olyan interaktív személyi eszközt, aminek használata nem igényli a kéz használatát. A Glasst valószínűleg csak az menti meg a teljes bukástól, hogy néhány területen nagyszerűen bevált. Például a repülésben, az egészségügyben, a hadseregben és a gyártóiparban.

A Reuters egy korábbi jelentése szerint az alkalmazásfejlesztési projektből sokat leállítottak. Sok fejlesztőnek volt rossz tapasztalata, részben azért, mert kevés a Glass, és aki már vett magának, az is ritkán veszi fel. Egyszer Sergey Brint, a Google társalapítóját és a Glass-t kifejlesztő Google X labor vezetőjét is rajtakapták okosszemüveg nélkül, de azt mondta, hogy csak az autójában felejtette.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?