Gusztáv
3 °C
7 °C

Használhatatlan védelmet kapnak a tűzoltók

2015.01.16. 10:26

A napelemekkel kapcsolatos vitának csak egy része a termékdíj bevezetése. A napelemes rendszerek telepítését a plusz költségek mellett még egy friss előírás nehezíti meg: tűzvédelmi kapcsolót kell beépíteni, nehogy áramütést szenvedjenek a napelemes lakás oltásában résztvevő tűzoltók.

Az előírás szerint az egyenáramú rendszerbe kell beépíteni egy leválasztót, amit az oltásra érkező tűzoltók egy távirányító segítségével tudnak aktiválni. Ez a megoldás egyáltalán nem elterjedt a napelemes rendszerekben - mondta el nekünk Szolnoki Ádám, a napelemes iparágat tömörítő Magyar Napelem Iparági Egyesület (MANAP) munkatársa.

Érthető a szándék, de komoly veszélyt jelenthet, hogy a leválasztó nincs szabványosítva. Nem lehet pontosan definiálni, hogy mit kell tudnia egy ilyen eszköznek. Emiatt fennáll a veszélye, hogy a beépített kapcsoló nem megbízhatóan működik, és végül mégis áramütést okoz.

Bizonyos szempontból a tűzoltókat sem kell félteni, mert nekik már most is ismerniük kell azokat az eljárásokat és szabályokat, amelyek a feszültség alatti oltásra vonatkoznak. Nemcsak a napelemek okozhatnak gondot, hanem a lakásokba vagy irodákba telepített szünetmentes áramforrások és a nagy teljesítményű akkumulátorral felszerelt hibrid járművek is. Szolnoki Ádám úgy tudja, más országokban is a tűzoltók képzésére helyezik a hangsúlyt, amíg nincs szabványos kapcsolórendszer, amely garantáltan árammentesíti a lakásokat. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!