Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Használhatatlan védelmet kapnak a tűzoltók

2015.01.16. 10:26

A napelemekkel kapcsolatos vitának csak egy része a termékdíj bevezetése. A napelemes rendszerek telepítését a plusz költségek mellett még egy friss előírás nehezíti meg: tűzvédelmi kapcsolót kell beépíteni, nehogy áramütést szenvedjenek a napelemes lakás oltásában résztvevő tűzoltók.

Az előírás szerint az egyenáramú rendszerbe kell beépíteni egy leválasztót, amit az oltásra érkező tűzoltók egy távirányító segítségével tudnak aktiválni. Ez a megoldás egyáltalán nem elterjedt a napelemes rendszerekben - mondta el nekünk Szolnoki Ádám, a napelemes iparágat tömörítő Magyar Napelem Iparági Egyesület (MANAP) munkatársa.

Érthető a szándék, de komoly veszélyt jelenthet, hogy a leválasztó nincs szabványosítva. Nem lehet pontosan definiálni, hogy mit kell tudnia egy ilyen eszköznek. Emiatt fennáll a veszélye, hogy a beépített kapcsoló nem megbízhatóan működik, és végül mégis áramütést okoz.

Bizonyos szempontból a tűzoltókat sem kell félteni, mert nekik már most is ismerniük kell azokat az eljárásokat és szabályokat, amelyek a feszültség alatti oltásra vonatkoznak. Nemcsak a napelemek okozhatnak gondot, hanem a lakásokba vagy irodákba telepített szünetmentes áramforrások és a nagy teljesítményű akkumulátorral felszerelt hibrid járművek is. Szolnoki Ádám úgy tudja, más országokban is a tűzoltók képzésére helyezik a hangsúlyt, amíg nincs szabványos kapcsolórendszer, amely garantáltan árammentesíti a lakásokat.