Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Már a pókok is tudnak 4K videót nézni

Untitled-2
2015.02.04. 10:47

Egy nagyobb méretű lakásban kihívás minden egyes szobát lefedni wifivel, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mekkora terhelést jelent a hálózatnak a 4K videók továbbítása, és hogy az okoslámpák, -zárak és robotporszívók is folyamatosan az internetre kapcsolódjanak. Ezeket a problémákat akarja megoldani az Eero nevű startup.

Ahelyett, hogy egy bitang erős routerrel fednénk le az egész lakást, az Eero egy rakás kisebb teljesítményű eszközt állítana csatasorba. Az Eero eszközeiben két wifi csip, bluetooth, fél GB RAM és 1 GB tárhely lesz, ami persze egyáltalán nem olcsó: egyetlen ilyen eszköz 200 dollárba, a teljes lakást lefedő 3 darabos készlet pedig 500 dollárba kerül majd. (Most előrendelésben 125 illetve 300 dollárt kérnek.)

Untitled-1
Fotó: eero.com

Ehhez hasonló elosztott hálózatok az irodaházakban is vannak, csak éppen jóval drágább eszközökkel: a több tucat felhasználót kiszolgáló profi eszközökért akár darabonként elkérnek 500 dollárt, ha nem többet. Ezek nemcsak drágák, hanem túl bonyolultak is ahhoz, hogy egy lakossági felhasználó a beállításukkal bajlódjon.

Az Eero azt ígéri, hogy a routereit pofonegyszerű lesz beállítani. Ezt alátámasztani még nem tudjuk, hiszen még csak előrendelésben kapható a termék. Csak rá kell kötni az első Eero routert a kábel- vagy DSL-modemre, és az okostelefonunk segítségével, bluetooth-on kapcsolódva tudjuk beállítani a hálózat paramétereit.

Az említett bluetooth csip segítségével akar az Eero belépni a lakásvezérlés piacára. Abban bíznak, hogy a routerük lesz a híd a különféle okoseszközök és a felhasználó mobilja között.