Tekla
5 °C
19 °C

Rejtőzködött Putyin különgépe

2015.02.17. 12:28 Módosítva: 2015.02.17. 14:19

Vlagyimir Putyin orosz elnök elvileg délután kettőkor érkezett Magyarországra. Azóta viszont kiderült, hogy csúszás van, lehet, hogy egy másik gépen ül, például ezen, amit negyed háromkor Lengyelország felett láttak; vagy ezen, ami Fehéroroszország felett repült ebben az időben.

Olvasónk még déleőltt jelezte, hogy a Flightradar24 repüléskövető oldalon egy ideje feltűnt az RA-96014 regisztrációs kódú, Il–96–300 típusú, az orosz államhoz tartozó repülőgép, amely valószínűleg Putyin egyik repülője. Ilyen típusú az előző bekezdésben jelzett másik két gép is, utolsónak a 96-os végű indult útnak – ez a fő elnöki gép, ez az információ azonban nem jelenti azt, hogy ezen is ül Putyin.

Ez egybevág a reptéri előrejelzésekkel, amelyek szerint három Il-96-os érkezik az országba. A gépeknek hosszabb-rövidebb ideig le volt kapcsolva az úgynevezett transzpondere: ez egy jeladó, amiből tudható a gép aktuális pozíciója és még néhány adata. Pont azért kapcsolhatták le, hogy ezt titkolják.

Miért nem látszottak a gépek?

Olvasónk szerint egyszerű technikai oka is lehetett, hogy nem követhettük az elnök gépeit: van ahol nincs lefedettsége az oldalnak, a civilek által használt úgynevezett ADS-B vevőknek 200-300 kilométer a hatótávolsága, ráadásul a Flightradaron csak úgy nevezett S móddal rendelkező transzponderek adatai láthatóak. 

Ha valaki azt akarja, hogy hogy ne látszódjon például a Flightradaron, akkor egy olyan transzponder módot használhat, ami nem továbbítja ADS-B vevőknek az adatokat.

Előfordulhat, hogy Putyin nem is a Flightradaron (éppen) látszó gépeken utazik, így pontos helye ismeretlen. Az is lehet, hogy egy Gulfstream 5 típusú jettel érkezett, ami kettő körül jelent meg a radaron. Az viszont szintén valószínű, hogy Ukrajnát elkerüli, ha már a nem fedésben lévő gépek is így tettek.

Az első repülőgép Moszkvából indult, Fehéroroszország irányában, Ukrajnát kikerülve Magyarország felé tartott. Egy órakor viszont már a fent látható gép transzponderét is lekapcsolták. Azóta landolt is, olvasónk videóra vette:

Ilyen az elnök különgépe

Az orosz állam elég nagy flottával rendelkezik, a Bussiness Insider számításai szerint összesen 58 géppel. Az elnöki gépeket a GTK Rossiya nevű légitársaság üzemelteti. Oroszország elég nagy ahhoz, hogy az elnök az országon belül is gyakran repülőgéppel utazzon, és a nemzetközi utakra is mindig így megy.

Putyin most elvileg egy  Il–96–300-zal érkezik, a három közül valamelyikkel. Az elnöki gép nagy hatótávolságú, négy hajtóműves, módosított Il-96-os, az azonosítójához még hozzá szokták csapni a PU betűket, ami parancsnoki gépet jelöli. 

Elnöki gépnek összesen négy darab Il-96-ost használt Ororszország. Az elsőt az első elnök, Borisz Jelcin használta. 2005-től használta a másodikat Putyin, 2010-ben az akkori elnök, Medvegyev jelentette be, hogy bővíti a flottát még két géppel, amiket a Voronezh gyárt. (Korábban az elnökök  Il-62-t, Tu-154-t, és Jak-40-et használtak.)

A speciális Il-96-os gépek külseje ugyanazt a festést használja, mint a többi Rossiya gép, a belsejét viszont átalakították. Néhány publikus kép szerint borzaszó csicsás luxusgiccs az uralkodó stílusirányzat a gép belső tereiben, arany mosdóval és zöld székekkel.