Kalózverzióra is jár az ingyen Windows 10

2015.03.18. 18:08

Egy Reuters-hír nyomán szaladt végig ma reggel az interneten a hír, miszerint a Microsoft úgy próbálja megerősíteni a Windows pozícióját Kínában (ahol borzasztó magas a kalózverziók aránya), hogy a nyáron érkező Windows 10 operációs rendszernél a lopott Windows 7-et és 8-at használóknak is engedélyezi a frissítést az új változatra.

Ingyen. És teljesen jogtisztán.

Az eredeti interjúban elég homályos volt az a pont, hogy a cég ezzel a lehetőséggel exkluzívan a kínai felhasználókat célozza meg, vagy máshol is ez lesz a módi. Megkérdeztük a Microsoft Magyarországot, ahol hivatalos válaszként Tóth András Mihály Windows-üzletágvezetőtől ezt kaptuk:

Idén nyáron jelenik meg a Windows 10, és minden ügyfelünk, aki Windows 10 futtatására alkalmas eszközzel rendelkezik, azokat is beleértve, akik nem jogtiszta Windows rendszert használnak, frissíthetnek Windows 10-re. Amennyiben az ügyfeleink felismerik az eredeti és jogtiszta Windows értekeit, egyszerű lehetőségeket biztosítunk számukra a jogtiszta verziókra való áttéréshez.

Vagyis igen, Magyarországon is élni fog a lehetőség a kalózmásolatok kifehérítésére. Úgy tűnik, a Microsoft egészen komolyan gondolja, hogy eljött az ingyenes operációs rendszerek kora.

FRISSÍTÉS: Mint időközben kiderült, azért annyira mégsem jön el a kalózok Kánaánja, a Microsoft reggel helyesbített, jogilag továbbra is kalózverziónak számít a kalózverzióra tett hivatalos frissítés:

Habár a nem jogtiszta PC-k is frissíthetőek lesznek Windows 10-re, ezen licencek még nem változnak át jogtisztává a frissítés megtörténtével. A nem jogtiszta Windows rendszereket nem a Microsoft bocsátja ki. Nincsenek megfelelően licencelve, és nem támogatja sem a Microsoft, sem pedig minősített partnerei. Amennyiben egy eszköz a frissítés előtt nem jogtiszta vagy helytelenül van licencelve, az az eszköz a frissítést követően is nem jogtiszta vagy helytelenül licencelt marad.  • Tippek
  • Személyi kölcsön