Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Unalmas városnézésből Dan Brown-regény

2015.04.21. 13:23

A Microsoft diákoknak szóló innovációs versenye, az Imagine Cup ugyan már 12 éve fut, de csak tavaly nyáron robbant be a magyar köztudatba, amikor egy szegedi egyetemistákból álló csapat tamagocsiba oltott fitneszalkalmazása, a Tep a kategóriáján belül második lett a nagydöntőben, és emellé még egy különdíjat is elvittek. Ezek után nem meglepő, hogy az idei versenyre rengetegen jelentkeztek. A selejtezők után hétfőn este megvolt a magyarországi döntő is, ahonnan ketten jutottak tovább a regionális fordulóba - innen már csak egy lépés a seattle-i nagydöntő 10 fős mezőnye, és kettő az 50 ezer dolláros fődíj.

A magyar döntőbe jutott csapatok elég színes mezőnyt hoztak össze, akadtak a pályamunkák között játékok, hardver, okostelefonos app, és az irodai alkalmazásokat segítő szoftver is. Utóbbi, a Clipcloud nyerte meg a Microsoft különdíját, az üzletileg legígéretesebb projektért. A Clipcloud egy olyan alkalmazás, amivel a lélekölő copy-paste folyamatokat lehet kicsit felgyorsítani, a program visszaemlékszik minden, vágólapra tett adatra, amit onnan később előbányászhatunk, vagy akár munkatársakkal is megoszthatunk. Ez az ígéretek szerint drámaian felgyorsíthatja az irodai munkát.

Biztosan nagy jövő áll a Sybrillo nevű projekt előtt is, ez egy akciókamerákhoz használható elektromos képstabilizátor. Mivel nem szoftvereken, hanem apró motorokkal szűri ki a kamera rázkódásának hatásait, a képminőség sokkal jobb lesz. Ha sikerül kellően strapabíróra megcsinálni, a GoPro-kamerák standard kiegészítője lehet belőle.

Ezt a két projektet megelőzve az első helyet végül a Mistory nevű turisztikai app vitte el, ami nagyjából annyit tud, hogy Dan Brown-regénnyé változtat egy unalmas városnéző túrát. Az egyes városokhoz tartozó sztorikat úgy játszhatjuk végig, hogy követjük az alkalmazás útmutatásait az adott turistalátványosságok végigjárásakor (ezt GPS-szel ellenőrzi a játék), és minden állomáson különféle rejtvényeket oldunk meg, amiért cserébe megkapjuk a következő célpont koordinátáit.

A játékok kategóriájában az EcoRobot nevű projekt nyert, ebben egy szemétszedő robotot irányíthatunk különféle pályákon, ami elsőre nem tűnik túl izgalmas témának, de hát a Minecraft sem tűnt annak, mégis milliárdos siker lett. A játék érdekessége az üzleti modell: alapban ingyen van, és különféle apróságokat lehet venni hozzá pénzért. Ez megszokott megoldás, a neve freemium. Ezt a magyar diákok azzal csavarták meg, hogy az így befolyó pénz jótékony célú szervezeteknek megy tovább - vagyis egy extra pálya megvételével rögtön segítünk is például az afrikai gyerekeknek ivóvízhez jutni.

A két magyar továbbjutó nyár elején a kelet-európai döntőben mérkőzik meg a régió országainak legjobbjaival, és ha ott is az élmezőnyben végeznek, augusztusban követhetik a Tep példáját: irány Seattle és a világhír.