Vérüket áldozva győznek a digitális huszárok

2015.04.23. 08:27
Egy szépen megcsinált és történelmileg is hiteles digitális kisfilm mutatja be az első világháborúban aratott kevés érdemi hadi sikereink egyikét, a limanowai csatában aratott győzelmet. A fiatal alkotók sorozatot terveznek, ha minden jól megy, hadtörténeti rekonstrukcióik még a tananyagba is bekerülhetnek.

A limanowai csata az 1914 végi súlyos galíciai harcokban jelentett fordulópontot, a Krakkótól délkeletre lévő városkánál súlyos véráldozattal sikerült megállítani az „orosz gőzhengert”. Ez a diadal nem csak a magyar háborús emlékezetben fontos, a lengyelek számára is szimbolikus, Krakkó felé állítólag máig úgy tartják, hogy a mi huszárjaink mentették meg őket. A csata századik évfordulóján a helyszínen egyhetes megemlékezést tartottak, erre vitte a magyar küldöttség a filmet, akkor még lengyel nyelven.

A most magyarul is bemutatott 18 perces kisfilm a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal közösen készült, az ő igényeik szerint, Pollmann Ferenc (új könyvéről mi is írtunk) szakértői vezetésével. A technikai megvalósítás már a Digitális Legendárium feladata volt, és a többek között animátor, programozó, grafikus, építész, festő, térképész alkotta csapat nem is végzett rossz munkát. A végeredményen a történelem szeretetén kívül látni a játékok iránti affinitást is - szóval a „szórakozva tanulás” itt tényleg működni látszik.

A kisebb, de fontos részleteken kívül (mint a srapnel halálos működésének bemutatása, vagy az egyenruhák átalakulása a világháború alatt) felrajzolják a nagyobb perspektívát, a megértéshez szükséges előzményeket és távlatokat is. Nem bonyolítják túl feleslegesen, de azért elég összetett históriáról van szó, úgyhogy ez valószínűleg inkább középiskolásoknak és afölött lehet érdekes.

A Digitális Legendáriumot vezető Hajnal Ödön az Indexnek azt mondta, a limanowai csata a terveik szerint csak az első lenne az első világháborús sorozatukban. Szívük szerint 8+1 részt csinálnának a magyar részvétellel zajló összecsapásokról, olyan rekonstrukciókkal, mint Gorlice, az Otrantói tengeri ütközet, az Isonzói csaták, vagy a ‘16-os romániai hadjárat. Egyelőre azonban nincs erre pénz, arra viszont van remény, hogy a digitális animációk a tananyagba előbb-utóbb bekerüljenek. Digitális tananyagként eladott PDF fájloknál ezek biztosan hasznosabbak lennének; akárcsak a rivális csapat, a Történelmi Animációs Egyesület Total War motorral készült csatarekonstrukciói.

Addig is, ha kíváncsi, hogy hogy állították meg a lovuk és kardjuk nélkül harcvonalba álló hősies huszárok az oroszokat 1914-ben Limanowánál, indítsa el a kisfilmet.  • Tippek
  • Árfolyam