Az emberek tapsikoltak új robotgazdáik ükapjának

2015.06.15. 16:00

Véget ért az a robotikai verseny, amit az amerikai hadügyminisztérium fejlesztéseit összefogó DARPA rendezett. A versenyt a KAIST nevű, dél-koreai csapat DRC-HUBO robotja nyerte.

A verseny célja a vészhelyzetekben bevethető robotok kifejlesztése és tesztelése volt, így fegyveres támadástól nem kellett tartani. Ettől függetlenül a szervezők szerint meglepő volt, hogy a többezres közönség nem hogy nem tartott az ember formájú, de azért acéltestű gépektől, de hangosan szurkolt minden versenyzőnek. „Örömujjongás volt minden sikeresen végrehajtott gyakorlatnál, és együtt érző sóhaj szakadt ki mindenkiből, ha valamelyik robot esetleg felborult a tesztpályán” – nyilatkozta a szervezők egyike.

A döntőn 23 csapat vett részt, ebből 12 volt amerikai, a többiek Japánból, Németországból, Olaszországból, Hongkongból és Dél-Koreából érkeztek. A feladatok között olyan tevékenységek voltak, amelyek rendszeresek a valós vészhelyzetek, katasztrófák során, a robotoknak ezeken kellett minél kevesebb külső segítséggel átverekedniük magukat.

Az alábbi videón a félmillió dolláros fődíjat bezsebelő csapat robotja küzdi át magát egy törmelékkel teleszórt útszakaszon. Az egyéb feladatok között még kapcsolók működtetése, szelepek kinyitása, és például lépcsők leküzdése állt.

KAIST HUBO passing over debris - DRC Winner 2015

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla