Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Lekapcsolhatták Kelet-Európa legdurvább hekkereit

2015.07.01. 10:28

Bár a múlt héten történt, csak most jelentek meg a hírek arról, hogy az Europol kibervédelmi szervezete, az EC3 (European Cybercrime Centre) és az Európai Unió nemzetközi nyomozásokat koordináló ügynöksége, az Eurojust irányításával hat európai ország hatóságai összehangolt akció keretében egy ukrajnai központú, nemzetközi tevékenységet folytató kiberbűnözői hálózatot számoltak fel. Június 18-án és 19-én Ukrajnában öt gyanúsítottat tartóztattak le, négy városban nyolc házkutatást tartottak, és számtalan számítástechnikai eszközt foglaltak le.

Habár nagyon sok ilyen szervezet működik – nem kis részük az irányukban elnéző Kelet-Európában –, a mostani akció azért érdekes, mert a gyanúsítottak állítólag a hírhedt Zeus, illetve SpyEye malware-ek terjesztésével és kihasználásával foglalkoztak – márpedig a banki trójai Zeust a mai napig az egyik legveszélyesebb és legkártékonyabb bűnözői szoftvernek tartják.

Maga a csoport egyébként a már ismert, szokásos módon működött: fejlesztették is a malware-eket, de a terjesztésben, az adatlopásban, illetve a lenyúlt pénzek tisztára mosásában is érintettek, és szervezettségükre jellemző, hogy igyekeztek más, hasonló profilú csoportokkal is kapcsolatba lépni. Egyelőre annyit tudni, hogy globális tevékenységük során sok tízezer számítógépet fertőztek meg, az általuk okozott kár alsó határa a becslések szerint kétmillió euró.

Az akcióban résztvevő rendőrök szerint a nyomozás és a sikeres rajtaütések bizonyítják, hogy a nemzetközi bűnbandák ellen csakis nemzetközi, koordinált együttműködéssel lehet fellépni – és fel is lehet lépni.

A konkrét razzia egyébként csak része egy sokkal nagyobb szabású programnak, melyet 2013-ban indítottak Ausztria, Belgium, Finnország, Hollandia, Norvégia és az Egyesült Királyság hatóságai egy úgynevezett JIT keretében (joint investigation team – az Europol kezdeményezésére egy olyan, konkrét feladat megoldására létrejött nemzetközi projektcsapat, melyet az egyes országok bűnüldöző szervei alkotnak). Ebben a nagyobb projektben eddig már 60 embert tartóztattak le, közülük 34 kishalat, vagyis azokat, akik az ellopott pénzt ATM-ből vagy más módon megszerzik, és akiket angol szlengkifejezéssel „money mule-nak” hívnak.