Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Megszakadt a Solar Impulse 2 történelmi repülése

2015.07.15. 16:06

Jövő április előtt már nem szállhat fel a hő okozta károk miatt a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép, amely július 3-án érkezett Hawaiira, miután leszállás nélkül, 118 óra alatt tette meg több mint nyolcezer kilométeres útját Japánból a csendes-óceáni szigetre. A járművön dolgozó szakemberek közleménye szerint a gép napelemei már a világkörüli repülés Japán-Hawaii szakaszának első napján túlhevültek - jelentette az MTI. A csapat egész úton figyelemmel kísérte a helyzetet, de a hőmérsékletet nem tudták csökkenteni.

Mint hangsúlyozták, a technológiával nincs probléma, ám a csapat nem számolt azzal, hogy a gyors magasságbeli változások milyen hőmérséklet-ingadozásokkal járnak együtt a trópusi éghajlaton.

A több mint 17 ezer napcella borította napelemes repülőgép márciusban indult világkörüli útjára Abu-Dzabiból, és Omán, India, Mianmar, Kína, valamint Japán érintésével érkezett meg Hawaiira. A Japán-Hawaii szakasz megtételével a Solar Impulse 2 és pilótája, a 62 éves svájci André Borschberg megdöntötte a leszállás nélküli leghosszabb szólóutazás rekordját.

A Solar Impulse 2 következő állomása, ahová a tervek szerint legkorábban 2016 áprilisában indul útnak, Phoenix lesz. A világkörüli repülés célja, hogy rávilágítson a megújuló energiák jelentőségére. A gép javítási munkálatait a Honolulutól 30 kilométerre nyugatra fekvő Kalaeloa repülőtér hangárjában végzik. A csapat vizsgálatokat és teszteket is fog végezni az újabb túlhevülések megelőzése érdekében.