Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Lefagyott az internet, amikor az első üzenetet elküldték rajta

2015.07.28. 13:07

Az internet születéséről rengeteg sztorit tudunk, mégis, még mindig okozhatnak meglepetéseket a kutatók, akik ott voltak az első lépéseknél: 1969-ben, amikor a mai internet elődjét, az ARPANET-et fejlesztették, még az alapokat kellett lerakni. Októberben az amerikai UCLA (University of California, Los Angeles) és a Stanford kutatói mai szemmel egyszerűnek tűnő problémán dolgoztak: üzenetet akartak küldeni az egyik kampuszról a másikra.

Este kilenckor az ULCA professzora, Leonard Kleinrock és hallgatója Charley Kline készen álltak a világ első üzent-küldésére, ami pár száz kilométert utazott volna. Az üzenetet nem tolták túl, csak annyit küldtek volna: „login”, magyarul bejelentkezés. A teljes szó sosem ért oda.

 Még sikerült átküldeni az „l” és az „o” betűket, utána viszont összeomlott a rendszer. Egy órával később már el tudták küldeni a teljes login szót, az internet történelmének első üzenete akkor is annyi, hogy

lo

Merriam-Webster Dictionary szerint ez ráadásul nem csupán két betű, hanem jelentéssel bíró szó: magyarul azt jelenti, íme.