Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Anonymous: Kanada megfigyelte Obamát

2015.07.29. 10:12

A Kanadai Biztonsági Hírszerző Szolgálat (CSIS) tevékenységére vonatkozó dokumentumot szivárogtatott ki a sajtónak az Anonymous, mivel szerintük a kanadai szövetségi rendőrség nem járt el megfelelően az egyik szimpatizánsa halálának tisztázásának ügyében – írja az MTI.

Az iratból az derült ki, hogy a CSIS-nek, az észak-amerikai ország fő hírszerző szervének nemcsak Washingtonban, Londonban és Párizsban van külföldi képviselete, ahogy azt korábban hivatalosan tudni lehetett, hanem a szolgálat 25 országban állomásoztat embereket. Több állomás fejlődő országokban és/vagy instabil környezetben található.

Az Anonymous közzétett egy videót is, amelyben azt állítja, hogy a jelhírszerzésre szakosodott Kanadai Kommunikációbiztonsági Intézmény (CSE) Stephen Harper kanadai miniszterelnök utasítására megpróbált Barack Obama amerikai elnök után kémkedni. A hekktivisták szerint a kísérlet lelepleződött, ami veszélybe sodorta a tervezett Keystone XL kőolajvezeték sorsát, amelyen keresztül a Mexikói-öböl partvidékén működő finomítókba szállítanák az Alberta tartományban bányászott olajat. Kijelentéseit a csoport nem támasztotta alá bizonyítékokkal.

Az Anonymous újabb leleplező dokumentumok közzétételét ígéri. A csoport azért lendült akcióba, mert július folyamán korábban Brit Columbia tartományban rendőrök lelőtték az egyik szimpatizánsát, James McIntyre-t és a hekkerek szerint a szövetségi hatóságok a felelősöket nem tartóztatták le.

A 48 éves tányérmosó McIntyre Dawson Creekben egy tervezett vízerőművel kapcsolatos közmeghallgatás helyszíne előtt vesztette életét. A hivatalos verzió szerint a maszkot viselő férfi nem engedelmeskedett a rendőröknek és egy kést is elővett.