Így fog pénzt szerezni a Facebook a Messengerből

2015.07.30. 20:16

Mark Zuckerberg elárulta a Facebook befektetőinek, hogyan fog cége pénzt termelni a Messenger és a nemrég brutális összegekért felvásárolt WhatsApp üzenetküldő szolgáltatásokkal, írja a Business Insider. A közösségi oldal 31 éves vezérigazgatója azt mondta, hasonló taktikát fognak követni mint 2006-ban a Facebook Oldalak bevezetésével és mint korábban, most is türelemre kérte a közösségi oldal befektetőit.

2006-ban a Facebook befektetői több hirdetést akartak az oldalra a minél korábbi bevételszerzés reményében, a cég azonban ehelyett létrehozta az ingyenes Oldalakat és arra biztatta a vállalkozásokat, csatlakozzanak a szolgáltatáshoz és érjék el, hogy minél több vásárlójuk lájkolja őket. Ezután a vállalkozások posztjait egyre kevesebb lájkolónak osztották ki, a jobb nézettségért pedig pénzt kezdtek el szedni. Azóta a Facebook drágábban el tudja adni az Oldalak posztjainak hirdetését mint az oldal szélén lévő hagyományos bannereket. 

Zuckerbergék most a Messengerrel és a WhatsAppal kapcsolatban is a fenti taktikát szeretnék követni. Idén tavasszal egy fejlesztői konferencián a cég azt nyilatkozta, tervben van egy olyan üzleti szolgáltatás bevezetése, amivel a vállalkozások számlákat és egyéb vevőszolgálattal kapcsolatos üzeneteket küldhetnének a vásárlóiknak a Messengeren keresztül. A tervek szerint csak azután kezdenének foglalkozni a bevételszerzéssel, hogy kialakult a felhasználók és a vállalkozások között valamilyen jó organikus interakció, azaz megszokták a felhasználók az új, még ingyenes rendszert. 

A cég lépéseit valószínűleg többen kritizálni fogják, a Facebookot használó vállalkozások ugyanis már akkor sem örültek, mikor az Oldalakon megjelenő posztok népszerűségéért kezdett el pénzt szedni a közösségi oldal. 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM