Gondolatvezérelt fegyvereken dolgozik az amerikai hadsereg

2015.08.11. 09:25

Az Egyesült Államok katonai kutatólaboraótriuma (ARL) olyan kutatásokat finanszíroz, amelyek lehetővé tennék, hogy a katonák mobilon vagy rádión keresztül, de szavak nélkül, az agyhullámaikkal kommunikáljanak. A kutatások távlati célja pedig az agy-számítógép interfész olyan szintre fejlesztése, hogy teljes katonai rendszereket lehessen puszta gondolattal vezérelni.

Az ARL két külön projektet pénzel a kutatás keretében. Az egyik célja létrehozni egy olyan rendszer prototípusát, amely az agyi aktivitás valós idejű rögzítésével érzékeli az elképzelt beszédet, és monitorozza, hogy a felhasználó épp mire figyel.

A másik projekt arra irányul, hogy a kutatók jobban megértsék azokat a fiziológiai jelzéseket, amelyek az elképzelt beszédet jellemzik. Ezek alapján az emberi gondolatot megértő algoritmusok lennének fejleszthetők.

Jelenleg a két legelterjedtebb módszer az agyi tevékenység feldolgozására az EEG, amely a fejre erősített elektródákkal működik; illetve a közvetlenül az agy felszínére rögzített elektródás megoldás. Egyelőre azonban mindkét módszer csak laboratóriumi körülmények között működik. Az ARL kutatásainak célja, hogy valós körülmények között, bevetésen is használható technológiát sikerültjön kifejleszteni.

Mindezen kívül szükség lesz egy visszacsatolási mechanizmusra is a gondolatirányítású rendszerekbe, hogy ha egy-egy parancsot a rendszer nem hajt végre, az irányító tudja, mi a probléma, és a gondolatai finomhangolásával át tudjon lendülni rajta.  • Tippek
  • Árfolyam