Maguktól indulnak a facebookos videók? És ez zavarja önt?

2015.09.28. 16:03

A Facebook a napokban itthon is elkezdte bevezetni, hogy a hírfolyamban a videók maguktól induljanak el, ha a görgetésben elérünk hozzájuk. Mint mindig, ha a Facebook változtat valamin, most is sok felhasználó háborodott fel az újításon. Ha ön is köztük van, ne aggódjon, könnyen kikapcsolható, bár a beállítást eszközönként el kell végezni.

Az automatikus videólejátszás egyébként közel sem a Facebook találmánya, például az Instagram és a Vine videói se fáradoznak azzal, hogy az engedélyünket kéregessék. Abban is hasonló a helyzet, hogy ahogy ezeken az oldalakon, úgy a Facebookon is hang nélkül indulnak el a videót, hogy azért ne azonnal vágjuk ki az ablakon a laptopot.

Alapjáraton magán a Youtube-on is automatikusan indulnak a videók, persze ott annyiban más a helyzet, hogy azért nyitjuk meg az oldalt, hogy videót nézzünk. A Facebook éppen azt szeretné, ha egyre kevésbé történne ez meg, és videózni is inkább hozzájuk járnánk. Ezért indították be pár hónapja a saját videószolgáltatásukat, és az automatikus lejátszás is ennek az egész pályás letámadásnak a része. És ahhoz is köze lehet, hogy nincs egy rögtön a videónál elérhető gomb, amellyel letiltható.

Így tudja kikapcsolni

Ha ön mégis inkább maga szeretné eldönteni, mikor mozduljon meg a cica a keretben, nincs más dolga, mint bemászni a jobb felső sarokban a Beállításokba, ott a bal oldal alján a Videókra kattintani, és a Videók automatikus lejátszása nevű beszédes opciót átállítani arra, hogy "kikapcsolva". 

Ez viszont csak a webes változatra vonatkozik, mobilon is ugyanígy ki kell kapcsolnia az új funkciót, ha zavarja. Ott azzal a szokásos opcióval bővülnek a lehetőségei, hogy a ki- és bekapcsolás mellett azt is be lehet állítani, hogy csak wifvel induljanak a videók. A Facebook egyébként azt írja, hogy "a felhasznált adatmennyiség a videó megtekintésével töltött időtől függ". Vagyis automatikus lejátszásnál is csak addig fogy a net, amíg tovább nem görgetünk.  • Hírek
  • Bankszámla