Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Magyarok vertek el világcégeket a hamis aláírást felismerő algoritmusukkal

2015.10.03. 07:21

Az igazságügyi írásszakértők a golyóstoll nyomából, papírszöszök mikroszkóp alatti elemzésével próbálják kitalálni, hogy kinek az aláírása szerepel a szerződések alján. Az aláírás hitelesítése perdöntő bizonyíték is lehet a bíróságon. Ezek a szakértők a filmekben is a nyomozók segédjeként jelennek meg, amikor az írásból a gyanúsított korára vagy nemére próbálnak következtetni. Csakhogy napjainkban egyre gyakrabban kell papír helyett érintőkijelzőre aláírni, ezért ki kellett dolgozni a digitalizált szignók elemzési módszerét.

Egy magyar csapat által alapított, Cursor Insight olyan ügyes algoritmust fejlesztett ki, amellyel első helyezést szerzett a hamis aláírások kiszűrésére kiírt világversenyen, nagy nemzetközi cégek és kutatócsapatok előtt végezve.

Láthatatlan vonalak

A Cursor Insight győztes rendszerét budapesti irodájukban próbáltam ki egy teljesen hétköznapi Samsung tableten, webes felületen. Először tízszer rögzítettem az aláírásomat, hogy a rendszer megismerje a mozdulataim jellemző irányát, sebességét.

Vakon kell bevinni az aláírásokat, mert ha látod, hogy milyen vonalakat húzol, az lelassít, elkezdesz tudatosan korrigálni

– magyarázta Dr. Hanczár Gergely társalapító. A fejlesztési munka a budai Colabs irodában zajlik, eközben Zelczer Tamás társalapító, cégvezető Angliában teszteli a piacot és kutatja fel a vevőket.

Az aláírás-felismerő betanítása után következett a próba, hogy a szoftver valóban el tudja-e dönteni, hogy hamis-e a szignó. Újra odavetettem az aláírásomat a beviteli mezőre, és a rendszer visszaigazolta, hogy valóban én vagyok az. Próbálkozhatott az aláírással más, a gép érzékeli, hogy nem az eredeti aláíró mozgatja a tollat. Sőt, amikor egy kicsit elfordítottam a tabletet és igyekeztem máshogyan írni, mint ahogy általában szoktam, a gép akkor is hibát jelzett.

„A versenyen 10 százalék alatti hibaarányt értünk el, nagyon rossz minőségű, digitális tollal rögzített mintákon. A tabletek és a profi aláírás-beviteli eszközök ennél sokkal jobb minőségben tudják rögzíteni a toll útvonalát, ezeken az eszközökön pontosabb az algoritmus. A kiosztott minták a gyakorlott hamisítvány (skilled forgery) kategóriába tartoztak, ami azt jelenti, hogy aki hamisítja az aláírást az egyenként alaposan megtanulja a betűk formáját.” - magyarázták a fejlesztők, Golda Bence és Réczey Bálint.

„A versenyen kapott rossz minőségű aláírásminták esetében 75 Hz-es volt a mintavételezés gyakorisága és 85 dpi a felbontása. Ilyen gyatra felbontásnál igencsak szögletes vonalakat kapunk, nem olyan szépen kanyarodókat, mint amikor hagyományos tollal írunk” - tették hozzá. „Az útvonalon kívül a mozgás dinamikáját, a koordinátához tartozó időpontokat is rögzíti a rendszer, ezért sokkal pontosabb, mint a statikus optikai kézírás-felismerés. Az írás dinamikája az, amit a hamisítók nem tudnak pontosan begyakorolni.”

Ez tulajdonképpen a sikeres digitális aláírás-elemzés egyik titka. A másik pedig az, hogy a Cursor Insight csapatában együtt dolgozik írásszakértő, fizikus, pszichológus, informatikus, matematikus és közgazdász, és így különböző nézőpontokból közelítik meg a problémát.

Tánc a pixeleken

Bár a digitalizált aláírások felismerése önmagában is jó üzletnek ígérkezik, a Cursor Insight kiszemelt magának még egy területet, ahol alkalmazni tudja a technológiáját. Ez az internetezők kategorizálása egérmozgatási mintáik alapján.

„A finommotorikus mozgások, amelyekkel a touchpadet vagy a mobiltelefont használjuk, tudatalatti mozdulatok, és ezek nagyon jellemzőek egyes személyiségjegyekre. Ez nem jelenti azt, hogy egy felhasználóról részletes leírást tudnánk adni, de matematikailag ki tudunk mutatni összefüggéseket a mozgások és bizonyos személyiségjegyek között” – magyarázta Zelczer Tamás.

Angliában és az USA-ban már folyamatban van a felhasználók egérmozgás-alapú kategorizálásának tesztelése. A módszert a Cursor Insight úgy alakította ki, hogy a weboldalak a hasonló felhasználók csoportjaira tudják szabni a tartalmat anélkül, hogy a látogatókat egyedileg követnék. Míg más módszerek lényege a felhasználók sütikkel (cookie) való egyedi azonosítása, az egérmozgás alapú csoportosítás visszatérés lehet abba a korba, amikor a bolti eladó a betérő vevő alakja és mozgása, nem pedig az irányítószáma alapján ajánl szmokingot vagy sportzakót.

Az egérmozgatási minta elemzése a fentieken túl a webes szolgáltatások és a számítógépek védelmi rendszerének is a részévé válhat, veszélyt jelezve, ha nagyon máshogyan mozgatjuk az egeret. Nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy kizár minket a Facebook vagy az online bank a fiókunkból, de ha túl nagy mértékű az eltérés, akkor a szolgáltató kérhet tőlünk emailes visszaigazolást vagy kódgenerátoros megerősítést.

Az internetezők egérkurzor és mobileszközök mozgatásán alapuló kategorizálása a jövőben webshopoknak és bankoknak is hasznos technológia lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?