Elindult a kódolás hete

2015.10.10. 15:00 Módosítva: 2015.10.10. 15:00

Október 10-én szombaton elkezdődött az EU CodeWeek programsorozat, amivel egy egész héten át a programozást népszerűsítik. A társszervező Informatikai és távközlési Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) mellé idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) is beállt támogatóként, ezzel is jelezve, hogy a kormány számára is fontos cél a digitális készségek fejlesztése.

Magyarországon 126 eseményt regisztráltak be, ezeknek a fele középiskola. Néhol csak osztályfőnöki órát tartanak, ahol elmondják, hogy az informatika miért jó, de a többség valóban a programozást gyakorolja.  

„Sok helyen kezdők a tanárok és a gyerekek is, ingyenes és játékos eszközöket próbálnak ki, például a Lightbotot. A felső tagozatosok legórobotot programoznak, és sokan használják a Scratchet is.” - mondta Horváth Ádám, az IVSZ oktatási igazgatója. Angliában már elterjedt, de idehaza még kevesen használják a számítógép nélküli kódolást - tette hozzá. Ez tulajdonképpen ugróiskolázás, amiben az útvonalválasztásbe viszik bele az algoritmusokat.

Persze bárki beszállhat programozni, akár otthonról is, amihez jó kiindulópont a Codeweek oldalán összegyűjtött magyar nyelvű tartalom. 

Az IVSZ azt szeretné elérni, hogy több olyan eseményre látogassanak el informatikai cégek, és az iskolákkal közösen szervezzenek programokat. Nagyon fontos lenne, hogy a gyermekek és a szülők is lássák, mivel foglalkozik egy informatikus.

Magyarországon eddig 126 eseményt regisztráltak a Codeweek részeként, amivel a 44 résztvevő országból létszámarányosan a tizedikek vagyunk.  • Tippek
  • Bankszámla