Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

2035-re fél Japánt robotok működtethetik

2015.12.04. 16:24

A Nomura Kutatóintézet (NRI) jelentése szerint Japánban húsz éven belül már majdnem a munkahelyek felét képesek lennének betölteni robotok. A kutatók több mint 600 munkát vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy 49 százalékukhoz nincs szükség emberi munkaerőre.

Az NRI az egyes munkatípusoknál azt vette figyelembe, hogy azok mennyire automatizálhatók, ami nyilván attól függ, hogy mennyire igényel kreativitást az elvégzésük. Eszerint például az ügyfélszolgálatosok, az áruszállítók vagy a mezőgazdasági munkások könnyen munka nélkül maradhatnak, míg az írók, a tanárok és más értelmiségiek egyelőre biztosan nem pótolhatók robottal. (Vannak persze határterületek: az újságírókat általában nem fenyegeti ez a veszély, de olyan algoritmusok már működnek, amelyek összedobják a sok adaton alapuló rövidhíreket, például földrengésekről, a pénzpiacokról, sporteseményekről tudósítanak.)

Ebben a kutatásban is közreműködött Michael Osborne az Oxfordi Egyetemről, aki korábban végzett már hasonló számításokat az Egyesült Államokra és az Egyesült Királyságra vonatkozóan is. Ezek alapján úgy tűnik, Japán mindkettőnél robotizálhatóbb ország, hiszen az amerikai munkahelyeknek 47, míg a briteknek csupán 35 százaléka lenne kiváltható gépekkel.

Ezek ugyanakkor csak hipotetikus számítások, társadalmi tényezőket nem vesznek figyelembe

– mondta a kutatást vezető Vakao Jumi. Vagyis attól azért nem kell félni, hogy minden automatizálható munkát az első adandó alkalommal valóban át is vesznek a robotok. Nem mintha a japánok különösebben izgulnának, az országban viszonylag magas a gépesedés társadalmi elfogadottsága, amiben annak is szerepe lehet, hogy vészesen öregszik a társadalom, így a robotok enyhíthetik a munkaerőhiányt.

15%
4290 Ft
3647 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft