Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Kínában nincs cenzúra, mondja a főcenzor

2015.12.10. 11:46

A kínai cenzúra fejese, akit amúgy a kapuk őrzőjének is szoktak nevezni, azt állítja, hogy az országban egyáltalán nem cenzúrázzák az internetet. Lu Wei szerint amit a kínai kormány csinál, az nem cenzúra, hanem csak az internet tartalmának a menedzselése.

A CNN újságírójának egy kérdésére jött a meglepő válasz. Lu amúgy a szavak jelentésével próbálta kijátszani a kérdést. Magával a cenzúra szóval volt baja, annak meglétét tagadta. De azt azért hozzátette, hogy az a tény, hogy nincs cenzúra még nem jelenti azt, hogy nem menedzselik a tartalmat. És azonnal vissza is dobta a labdát azzal, hogy amúgy ők csak a nyugati, fejlett országoktól tanulták, hogyan menedzseljék az internetet.

A különböző külföldi oldalakat pedig azért blokkolják, mert joguk van megválasztani, kik a barátaik. Nem szívesen látottak azok, akiknek kell a kínai pénz, a kínai piac, aztán pofon vágják Kínát. De ez persze nem cenzúra.

Az 55 éves Lu a Time Magazine szerint a világ száz legbefolyásosabb embere között van,mert ő dönti el, hogy a 650 millió internetező kínai mit láthat. A New York Times a kínai internet kapuinak őrzőjének nevezte őt.

Szetpemberben találkozott Mark Zuckerberggel, ő is rajta van azon a képen, amelyen a Facebook alapítója a kínai elnökkel fog kezet. Lu mellettük áll fülig érő szájjal.

Lu tevékenyére alatt a kínai internetes szabadság jelentősen csökkent, számos oldalt blokkolnak az országban. De ezt Lu nem ismeri el, szerinte ők nyitva tartjá kapuikat bárki előtt. Persze csak addig, míg ez a valaki nem sérti Kína nemzeti érdekeit.