Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Minden adattárolási gondját elfelejtheti

data
2015.12.19. 14:46

Nincs olyan merevlemez, amit ne tudnánk pár év alatt csordultig megtölteni. Minden mobilozó fejenként több száz fényképet és tucatnyi videót készít egy átlagos hónapban, és emellett még számolni kell a letöltött mozifilmekkel és dalokkal is.

Ha a mobilos képgalériájában több a macska, mint az ország összes állatmenhelyén, akkor Önnek adattárolási gondja van.

Behálózott adatok

Kézenfekvő megoldás az usb-s külső vinyó, de az Index Lemezmerevítő Szakcsoportja egyre gyakrabban kap olyan kérdéseket, amire a hálózati adattárolás lenne a jó válasz. Csak akkor néznek ránk nagyon csúnyán, amikor a NAS-okról kezdtünk beszélni.

A NAS a network-attached storage, a hálózatra csatlakoztatott adattároló rövidítése. Ez az eszköz ethernet kábellel köthető rá az otthoni hálózatra, például a netszolgáltató által bekötött router valamelyik szabad portjára. Használata több problémát egy csapásra megold:

  • nem kell ide-oda dugdosni, mint az usb-vincsit, mert a tárhely egyszerre több eszközről elérhető, akár mobilról és tabletről is, ha csatlakozunk az otthoni wifire,
  • el tudjuk rejteni a szemünk elől, így kevesebb kábel tekereg a nappaliban,
  • könnyen bővíthető a kapacitása, de nagyon szélsőséges igények esetén ez is komolyabb befektetést igényel.

Tesztünk a Synology DiskStation (DS) márkájú NAS-okra épül, mert ez a hálózati tárolás Ferrarija, csak éppen a sportautóénál sokkal szimpatikusabb az árcédulája, és mert bő fél évtizedes tapasztalatunk van a használatában.

Ahogy a Ferrarit sem érdemes versenyautós múlt nélkül rögtön az utcára vinni, úgy a DiskStation használata is igényel némi előkészületet. A behelyezett merevlemeznek teljesen üresnek kell lennie, mert ezt a DiskStation operációs rendszere teljes formázás után tudja igénybe venni, és ilyenkor minden adat elvész a vincsiről. Ha ez megvan, akkor a számítógépre (illetve beállítás után a mobilra is) fel kell telepíteni a Synology Assistant nevű szoftvert, ezzel tudjuk megtalálni a DiskStationt a hálózaton.

A DiskStation kezelőfelülete a böngészőben jelenik meg, és a magyar nyelvű beállítások elvégzése után kapunk egy címet, hogy akár az otthonunkon kívülről is elérjük a szerverünket, valamint lesz egy felhasználónév-jelszó párosunk, hogy be tudjunk jelentkezni a fiókunkba.

Asztal az asztalon

A Synology webes felülete a böngészőben nyílik meg, de pont úgy néz ki, mintha egy számítógépre lépnénk be. Van háttérkép, néhány ikon az asztalon, a bal fölső sarokban elérhető egyfajta start menü, ahonnan az összes telepített app elindítható. Jobbra fent a beállításokat, a keresőt és rendszerüzeneteket találjuk. A programok ugyanúgy átméretezhető ablakban nyílnak meg, mint a Windowson, és az indítóikonokat is kihelyezhetjük az asztalra. Annyira hasonlít a rendszer a számítógépekére, hogy villámgyorsan megtanulható a kezelése.

A csomagkezelési központ a beépített alkalmazásbolt, innen lehet appokat telepíteni, és itt töltjük le a frissítéseket. A FileStation a NAS egyfajta Total Commandere, megkönnyíti a fájlok mozgatását, rendszerezését, és a Vezérlőpulton kell finomhangolni a DiskStation működését. Van lehetőségünk minden egyes felhasználónak saját fiókot nyitni, hogy mindenki elkülönített helyen tárolja a fájljait, és vannak közös mappák is. A közös médiafájlokat érdemes a music, photo és video mappákba pakolni. Az itt található fájlokat indexeli le a médiakiszolgáló és ezeket tudjuk NFS és DLNA-szabványú, hálózatra kötött eszközökkel (Popcorn Hour, Dune HD, okostévék) lejátszani.

A DiskStation webes felületén is lejátszhatjuk a saját zenei gyűjteményünket, mintha egy privát Spotify-jal rendelkeznénk.

Távolról is be tudunk lépni a Diskstation kezelőfelületére,

ehhez többféle megoldást kínál a Synology. Kezdőknek a Quickconnect szolgáltatás javasolt, mert ezzel elérhető a legfontosabb szolgáltatások. Androidra és iOS-re is feltelepíthetők a zenék, filmek és képek megjelenítéséhez szükséges appok. Valamivel nagyobb odafigyelést igényel a szintén távelérést biztosító EZ-Internet nevű megoldás bekonfigurálása. A Synology által ingyen biztosított dinamikus dns-szolgáltatás megoldja, hogy saját domainnéven elérjük az otthoni szerverünket (pl.: sajat_szerverem.synology.me).

A távelérésnek hála munka közben, akár külföldről is hozzáférünk az otthon lementett dolgainkhoz, és nem kell otthon lenni, hogy beállítsunk a torrentkliensen egy letöltést. A DiskStation egyik leghasznosabb szolgáltatása a Cloud Sync, ezzel a Google, Microsoft vagy Dropbox (és még hat másik) felhőtárhelyen elmentett fájlokat tudjuk szinkronizálni. Nemcsak egy saját kézben levő, offline elérhető biztonsági másolatot kapunk, de a felhőszolgáltatók közötti váltás is lényegesen könnyebbé válik.

Tegyük fel, hogy a Dropboxról ki kell menekíteni az adatainkat, mert hamarosan lejár a mobilunkhoz adott ingyenes tárkapacitás. Beállítjuk a DiskStation felületén, hogy mentse le a Dropbox összes fájlját az általunk kiválasztott mappába, majd ezután fogjuk a fájlokat, és áthúzzuk a OneDrive vagy a Google Drive által szinkronizált mappába. Hamarosan a Dropboxról lementett összes fájlunk elérhetővé válik az általunk választott online tárhelyen. Azért előnyös a módszer, mert mindez a háttérben megtörténik, nem kell a pc-t bekapcsolva hagyni. (Arról nem beszélve, hogy aki már nem tart otthon gépet, csak kisebb tárhelyű ssd-s ultrabookot, az nem is tudja számítógéppel megoldani ezt a műveletet.) 

A Synology DS legolcsóbb változatába egyetlen hdd-t helyezhetünk, de az otthoni használatra szánt modellek közt is vannak 2-4 merevlemezesek. A beugró ár az alapmodellekért 32 ezer forint, plusz a merevlemez, ebből 6 terabájtosat is kezel a DiskStation.

Az idei modellek közül a DS216se típust próbáltuk ki, ez már kétlemezes változat, de még a belépő szintet jelenti a 47 ezer forintos árával. Ezt úgy is be lehet állítani, hogy az egyik merevlemez a másik tartalmát automatikusan tükrözze, hogy nagyobb biztonságban legyenek az adataink. A kétlemezesnek az is előnye, hogy nagyobb méretű ventilátort szerelnek bele, ami alacsonyabb fordulatszámon megoldja a hűtést. Ez a DS216se az asztalunkon van, a monitor alatt, és nem hallani a működését.

Vannak speciális  konfigurációk is, mint a DS216play, amibe több RAM-ot, erősebb processzort szereltek, és ez hardveresen támogatja a multimédiás fájlok lejátszását, mégpedig úgy, hogy a nézett film mindig hozzá legyen igazítva az aktuális sávszélességhez, valamint a lejátszó eszköz (mobilhoz, tablethez, okostévékhez) teljesítményéhez, felbontásához. Mindezt azonban a DS216se-nél majdnem kétszer drágábban kapjuk meg, 89 ezer forintért.

A Synology termékeket a NEON Multimedia Kft. adta kölcsön kipróbálásra.  • Vennék
  • Hírek