Marianna
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Blackberry Priv, az utolsó szalmaszál

2016.01.15. 21:18 Módosítva: 2016.01.15. 21:19
Kezünkben a Blackberry első androidos mobilja, amivel a kanadai mobilcég talán kimászhat a slamasztikából. Még lenne min dolgozni, hogy kiváló legyen az ajánlat.

Régebben minden nagyvárosi nagymenő zsebében Blackberry volt, mert a kanadai RIM (akkori nevén, ma már a cég is Blackberryként fut) hozta el az első forradalmi változást a mobilozásban, többek közt hordozhatóvá téve a biztonságos vállalati levelezést. De a dicső múlttal még egy nagyvállalat sem vitte sokra. A Nokiát beszántotta a Microsoft, a Motorola egy hatalmas koppanás után a Google ölében landolt, majd onnan a kínai Lenovo kezébe került. Már az is csoda, hogy a Blackberry mostanáig önállóan életben maradt.

A Blackberry azért került a bukás közelébe, mert alig akarnak a fejlesztők appokat írni a platformjára. Mindenki az iOS App Store és az Android Play Áruház feltöltésével van elfoglalva, úgyhogy a Blackberrynek nem volt sok választása, követnie kellett a fejlesztőket, hogy legyen mit kínálni a felhasználóknak. Így került a Blackberry Priv készülékre 5.1.1-es Android.

Qwerty mennyország

A valódi gombokból álló billentyűzet egyedinek mondható az Android világában, és a Priv ebben őrizte meg a legtöbbet az eredeti Blackberrykből. A hüvelykujjunkkal kell felfelé tolni a kijelzőt, hogy előkerüljenek a gombok, az egymáson csúszó elemek egy határozott határozott koppanással kerülnek a helyükre. Az érintőkijelzőhöz szokott ujjainkkal nem volt könnyű megszokni a régimódi bevitelt, de akik többet gyakoroltak a Q10-esen vagy az annál is régebbi Boldokon, azok gyorsan forgatták a kezükben a Privet.

Akkor is hasznos a billentyűzet, ha eszünk ágában sincs szöveget bevinni vele. A gombok felülete ugyanis érintésérzékeny, így a kijelző összemaszatolása nélkül tudunk lefelé gördíteni a böngészőben.

A hatalmas eszközben szinte eltűnnek a gombok, sem súlyban, sem vastagságában nem adnak hozzá annyit, hogy panaszkodni kéne miattuk. A Priv összecsukva és kinyitva egyaránt kényelmesen megáll a kézben, és a hátlap borítása megakadályozza, hogy kicsússzon a kezünkből. Csupán szétnyitva nyöszörög egy kicsit a műanyag, amikor óvatosan megnyomkodjuk a mobilt.

Néhány ügyes ötlettel is kibővítette az Androidot a Blackberry. Sajnos nem lett pontosan ugyanolyan az interfész, mint a Blackberry OS 10-en, pedig az jót tett volna a felhasználói élménynek.

Kicsit átalakították a háttérben futó appokat kezelő menüt, az alkalmazások bélyegképe különböző méretben jelenik meg, pontosan kitöltik a rendelkezésre álló teret. A főmenüben oldalról tudunk behúzni egy információs panelt, ezzel gyorsabban elérjük a naptárbejegyzéseinket, üzeneteinket, tennivalóinkat és névjegyeinket. Az Android három vezérlőgombján felfelé suhintva összesen három gyorsindító ikon jelenik meg, így a Google Now mellett még két másik appot pillanatok be tudunk tölteni.

A Blackberry Hub gyűjti össze az értesítéseket, legyenek azok bejövő emailek, sms-ek, telefonhívások, üzenetek vagy tweetek. Sajnos nem kezeli az összes üzenetküldőt, így akármennyire is szeretnénk egyetlen központi helyen menedzselni az információkat, ez nem fog menni. Muszáj más üzenetküldő appokat is használni. Van a mobilon BBM Messenger és Meetings, valamint egy Blackberry Naptár alkalmazás is.

A kanadai gyártó a védelemre is fokozottan figyelt. Van a készüléken egy jelszókezelő app, valamint egy exkluzív, DTEK nevű alkalmazás, ami biztonsági auditot végez el a beállításainkon. Tíz különböző beállítás vizsgálata alapján megmondja nekünk, hogy milyen erős védelmet élvez a mobil. A képernyőzár hiánya például óriási hiba, így mi csak közepes osztályzatot kaptunk. Megtalálható a mobilon az egyik kedvenc képernyőfeloldó megoldásunk is, melyben a megfelelő számot kell a megfelelő helyre húzni, de úgy, hogy minden egyes alkalommal más és más számsor jelenik meg a kijelzőn.

Látványfotós

A hátlapon markánsan kitüremkedik a 18 megapixeles kamera lencséje, és jó nagy betűkkel van rávésve, hogy az alkatrészeket a Schneider-Kreuznach gyártotta le a Blackberrynek. Emellett megtaláljuk a két különböző tónusú ledből álló vakut is. Ha csak a felbontást és a képminőséget nézzük, akkor ez az eddigi legjobb kamera a Blackberrykben, félhomályban is egész jól teljesít. A nagy nevekkel hivalkodó kamera legnagyobb hátránya, hogy egy lassan exponál. Nagy kár, mert az első 10-es szériában (Z10, Q10) éppen az volt a megnyerő, hogy baromi gyorsan lőtték a képeket. A szemközti kamera minősége egyenesen gyászosnak mondható, hiszen a riválisok már 5-8 megapixelnél járnak. A 2 megás felbontás nem méltó egy üzleti okostelefonhoz.

A megjelenítéssel már nem volt problémánk, az 5,4 colos és 2650×1440 pixeles kijelző hátrahajló peremmel egészen lenyűgözővé teszi a látványt. Az akku is kibírja a napot, csak töltés közben úgy felmelegszik, hogy eközben nem nagyon érdemes fogdosni a készüléket. 

A Blackberry Priv igazából egy jól összerakott androidos mobil, valamennyire hasznos szoftveres kiegészítőkkel, de még lenne min dolgozni, hogy azt mondhassuk, egy igazán kifinomult, tökéletesre csiszolt mobilt tartunk a kezünkbe. Emiatt kissé túlzásnak tartjuk a több mint 250 ezer forintos árat is, nincs ebben a mobilban annyi csúcstechnológia, ami ezt indokolttá tenné.  

   Blackberry Priv
Méret 147×77,2×9,4 mm
Súly 192 gramm
SIM nano
Kijelző 5,4 colos, 1440x2560
Operációs rendszer Android 5.1.1
Processzor Kétmagos 1,8 GHz + négymagos 1,44 GHz
Tárhely/RAM 32 GB/3 GB
Fényképező 18 megapixel, 2160p@30 fps
szemközti: 2 megapixel, 720p
Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.1, a2dp, EDR, LE
Akku 3410 mAh