Bernadett
0 °C
4 °C

Ez rosszabb lesz, mint a Terminator

2016.01.26. 09:07

Ezek a rendszerek gyorsabban repülnek, mint ahogy egy ember futni tud, egyetlen gramm robbanószerrel lyukat ütnek a fejünkbe, és milliószámra bevethetők

- mondta Stuart Russell, a Berkeley egyetem számítástudományi professzora, hozzátéve, hogy egy hadseregnyi Terminator ehhez képest smafu.

Az autonóm fegyverek még nem terjedtek el széles körben, és a megalkotásukhoz szükséges technológiák még viszonylag frissek, de elképesztően gyorsan fejlődnek. A drónokból és más robotokból álló, önállóan gyilkolni képes eszközökre azért van igény, mert egyik ország sem szereti a katonák életét veszélyeztetni.

Képünk csak illusztráció. Nemrég Youtubeon-on terjedt egy videó erről az automata fegyverrel felszerelt drón-koncepióról.
Képünk csak illusztráció. Nemrég Youtubeon-on terjedt egy videó erről az automata fegyverrel felszerelt drón-koncepióról.
Fotó: Youtube

Russell és Angela Kane, a a bécsi Leszerelési és Nonproliferációs Központ munkatársa arra figyelmeztetnek, hogy két éven belül globális fegyverkezési verseny indul, aminek az lesz a célja, hogy legyártsák az új kor AK-47-esét, egy olyan fegyvert, amely olcsón és könnyen előállítható, ugyanakkor nagy pusztítást tud véghez vinni.

A nemzetközi jog még nem igazán foglalkozik ezzel a kérdéssel, ami érthető is. A terroristák most néhány olcsó kalasnyikovval is percek alatt több száz embert megölnek, a nyugati repülőkről pedig tonnaszámra dobják le a legegyszerűbb bombákat.

Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a rosszindulatú támadók nem fognak dollármilliókat költeni arra, hogy egy tökéletesen működő fegyvert fejlesszenek ki. Russell szerint az ISIS-t az sem zavarja, ha a gép nem tudja megkülönböztetni a civileket a katonáktól, és egy közepesen megbízható fegyverrel is elégedett lenne. Ez pedig a most elérhető technológiákkal is megvalósítható.