Gerzson
-3 °C
2 °C

Észak-Korea műholdat akar fellőni

2016.02.02. 17:25

Észak-Korea arról tájékoztatta az ENSZ távközlési és tengerészeti szerveit, hogy műholdat készül felbocsátani február 8. és 25. között - írja a MTI. 

A londoni székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) szóvivője a Reuters hírügynökségnek megerősítette a híreket. A japán Kyodo hírügynökség szerint a tesztet a Nemzetközi Távközlési Egyesületnek (ITU) is bejelentették. A két szervezet tájékoztatása megszokottnak számít műholdfelbocsátások esetén.

A múlt héten amerikai kormányzati források arról számoltak be, hogy Észak-Korea vélhetően nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta tesztelésére készül.

Phenjan legutóbb 2012 decemberében hajtott végre - állítása szerint - műholdfellövést. Amerikai és dél-koreai katonai szakértők szerint ugyanakkor az észak-koreai tesztek célja nem műholdak Föld körüli pályára állítása, hanem nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták tesztelése.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea vélhetően a Phenjanra kiszabott ENSZ-szankciók megsértésének tekintené a fellövést. A két ország már jelenleg is a kommunista diktatúrára kivetett büntetőintézkedések szigorítását akarja elérni a január 6-án végrehajtott észak-koreai kísérleti atomrobbantás miatt.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft