Sára, Márió
2 °C
6 °C

Alakulóban a japánok laptopgyártó mamutcége

2016.02.16. 14:12

A Vaio számítógépeket gyártó cég 2014-ben vált el a Sonytól. Most egy hatalmas üzlet végéhez közeledik, amelyben Japán egyik legnagyobb cége jöhet létre és akár a világpiacra is hatalmas befolyással lehet.

A Vaio egy hármas összeolvadást vezényel éppen le, a Toshiba és a Fujitsu számítógépes részlegével alakítana közös óriásvállalatot. A tervek szerint március végére meg is lesznek az előkészületekkel.

Az új cégben a Vaiónak lesz a legnagyobb részesedése. Az összeolvadással a trió rengeteget spórolna a kutatáson és fejlesztésen.

A folyamat nagyon hasonlít a japán kijelzőgyártók konszolidációjára. Évtizedes stagnálás után a gyártók a piac peremére sodródtak. Az okostelefonok és tabletek térnyerése kihívások elé állították a laptop-gyártókat, amelyekre nem mindig tudtak megfelelő válaszokat adni. A pc-piac tovább zsugorodott 2015-ben is, valójában a pénzügyi válság óta ez volt a legrosszabb évük.

Mivel a piac zsugorodik, adja magát, hogy összefogjanak, együttes erővel vegyék fel a versenyt az eladások növekedése érdekében. Az újonnan alakuló cég a japán és a világpiacokat is szeretné meghódítani.

A piac értékeli a lépést, a cégek részvényeinek értéke megugrott a hír hallatán. A Toshiba papírjai 8,2 százalékkal nőttek, öt éve nem volt ilyenre példa. A Fujitsu 2,5 százalékkal magasabban zárt. A Vaio nincs tőzsdén.