Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A robot, ami feláll, ha ellökik

2016.02.25. 07:31

Most még örülünk, de könnyen lehet, hogy fontos mérföldkő ez az emberek és a robotok jövőbéli háborújában: a Boston Dynamics által fejlesztett, Atlas nevű robot legújabb változata már nemcsak dobozt pakol vagy kinyitja az ajtót, de simán feláll, ha valaki elég bátor és erős ahhoz, hogy fellökje.

A Google érdekeltségi körébe tartozó fejlesztők szerint az elektromos meghajtású, hidraulikus vezérlésű robot új verziója kifejezetten kültéri, akár erdős területeken végzett mozgásra lett kifejlesztve. Az egyensúlyát egészen ügyesen (és rémisztően emberszerűen) megőrző robot lézerrel tapogatja le a körülötte lévő világot, hogy ne menjen neki semminek, és tisztában legyen a talaj egyenetlenségeivel is.

A felvételen az is látszik, hogy a robot most még simán tűri, ha az emberek csesztetik, csendes elszántsággal veszi tudomásul, ha valaki hokiütővel csapja ki a kezéből a felemelt csomagot, és simán sétál a cél után, ha ugyanaz a hokiütős fazon folyamatosan eltolja azt előle.