Alfréd
-3 °C
3 °C

Az FBI-nak nem is kell az Apple az iPhone-töréshez

2016.03.07. 13:07

Az FBI már hetek óta nyomás alatt tartja az Apple-t, hogy segítsenek feltörni a San Bernardinó-i terrorista iPhone-ját. Az Apple azonban nem hagyja magát és a többi nagy techcég is melléjük állt.

Valójában az FBI maga is meg tudná oldani a problémát, állítják szakértők. Ráadásul sokkal gyorsabban, mint várni a bíróság döntésére, amely kötelezné az Apple a vitatott szoftver megalkotására. Ez a szoftver lehetővé tenné a hatóságoknak, hogy nagyon sok kódot kipróbáljanak anélkül, hogy törlődne a mobil memóriája.

Azt senki nem állítja, hogy könnyű dolga lenne a hatóságoknak, de állítólag nem is próbálkoznak meghekkelni a mobilt. Akkor miért is kell a nyomozóirodának az Apple? A válasz egyszerű, jogi precedenst akarnak, amely a jövőben könnyebbé tenné az ilyen kérések teljesítését.

Jonathan Zdziarski, biztonságtechnikai kutató azt mondja, hogy az FBI sokat tanulhatna a kínaiaktól, akik sorozatban törik fel az iPhone-okat. Shenzenben például hatvan dollárért csinálnak egy 64 gigás iPhone-ból 128 gigásat. A hekkelésekhez csak PC-t, csavarhúzót és csipeszt használnak. Az iPhone tartalmát egy nagyobb chipre másolják és már vissza is teszik a mobilba.

Jonathan Zdziarski szerint az FBI hasonló technikával feltörhetné a kérdéses iPhone-t. Rámásolja a memória tartalmát egy chipre, így meglennének az adatok még akkor is, ha a kísérletezés alatt törlődne az eredeti memória. De ez csak az egyik módja annak, hogyan az FBI meg tudná szerezni az őket érdeklő információt.

Magát a szoftvert is meg tudnák hekkelni. Végülis minden szoftvernek vannak gyenge pontjai, az Apple-nél is találnak ilyeneket minden hónapban. Az Apple ráadásul közzé is teszi a kutatók által talált gyenge pontokat.

Néhány szakember azt javasolja, hogy az FBI kérje az NSA, a nemzetbiztonsági hivatal segítségét. Végülis ez az egyik legjobban felszerelt titkosügynökség a világon, hekkerek százai dolgoznak nekik és valószínűleg minden számítógépes rendszerbe képesek lennének behatolni. Persze kérdés, hogy az NSA segítene-e, hiszen egy ilyen akció nem maradhatna titokban és akkor bírósági ügy lehet a dologból.

A megoldás hosszú távon az lehetne, hogy az FBI felállít egy olyan részleget, amely technikai szakemberekből áll és akik meg tudnak oldani egy ilyen problémát.