Konrád, Tivadar
4 °C
22 °C

Betűtévesztés miatt nem sikerült ellopni több százmillió dollárt

2016.03.11. 16:59

Egy emberi hiba, egy online banki műveletnél elkövetett betűtévesztés egymilliárd dollárral rövidített meg ismeretlen hekkereket. Illetve ennyit nem sikerült ellopni egy egészen nagyszabású bankrablásban, amely a bangladesi központi bankot és a New York-i Fed-et is érinti.

Az ismeretlen hekkereknek ennek ellenére sikerült nyolcvanmillió dollárral meglépniük, így is ez az egyik legnagyobb bankrablás a történelemben.

A hekkerek betörtek a Bangladesh Bank rendszerébe és fizetési transzferekhez szükséges megbízásokat szereztek meg. Ezzel aztán elkezdték bombázni az amerikai központi bank szerepét játszó Federal Reserve Bankot. Nagyjából három tucat kifizetési kérelmet küldtek el, hogy utaljanak bizonyos összegeket a bangladesi bankból Fülöp-szigeteken és Sri Lankán lévő bankszámlákra.

Ezek közül négy kérést teljesítettek a Fülöp-szigeteken keresztül, öszesen 81 millió dollár értékben. Az ötödik, 20 milliós kérést azonban visszatartották Sri Lankán, mert rosszul írták le egy alapítvány nevét. Az NGO Shalika Foundation nevénél Fandationt írtak, emiatt a Deutsche Bank vizsgálódni kezdett. Megkeresték a bangladesi központi bankot, hogy erősítsék meg a kérést. A bank azonnal leállította a tranzakciókat.

Ugyanebben az időben a szokatlanul nagy számú kifizetési kérelem felkeltette a Fed gyanúját is és ők is megkeresték a bangladesi központi bankot. Az összes tranzakciót leállították, ezek összértéke 850-870 millió dollárra rúgott. Időközben a bangladesi bank bejelentette, hogy a pénz egy részét sikerült visszaszerezni. A többit a fülöp-szigeteki hatóságokkal együttműködve próbálják felkutatni.

A bangladesi kormány a Fedre mutogat, hogy nekik kellett volna megállítani a tranzakciókat, jóval hamarabb fel kellett volna hogy tűnjenek a szokatlanul magas összegek. A Fed azzal vágott vissza, hogy nem az ő rendszerüket törték fel a hekkerek. A banki rendszert valamikor február elején törhették fel. Február 4-5-én a bankok zárva tartottak, az lehetett a kérdéses nap. A bank még abban sem volt biztos, hogy feltörték a rendszerüket, de biztonsági szakemberek megtalálták a hekkerek ujjlenyomatát. Azt is kiderítették, hogy Bangladesen kívül nyúltak bele a rendszerbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!