Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Soha többé nem hihetünk semmilyen videónak

2016.03.21. 10:58

Hivatalosan is véget ér az a korszak, amikor hihetünk a videóknak, vagyis annak, ha valaki mond valamit egy videón. Egy kutatócsoport ugyanis olyan szoftvert készített, amellyel úgy tűnik, hogy a videón szereplő személy azt mondja, amit a szájába adunk

A Stanford, a Max Planck Institute for Informatics és a University of Erlangen-Nuremberg kutatói egy különleges arcfelismerő szoftvert készítettek. A Face2Face egy egyszerű webkamera segítségével működik, ez veszi a felhasználó arcát. Ezen kívül még kell hozzá egy videó valakiről (a példában George Bush, Vlagyimir Putyin és Donald Trump szerepelnek) és már kezdhetjük is a trükköt.

A szoftver felismeri a felhasználó és a videóban szereplő arcát, az egyszerűség kedvéért őket forrásnak és célszemélynek nevezik a kutatók. A szoftver ezután rávetíti a forrás arckifejezését a célszemély arcára. Még a szájmozgást is képes utánozni, úgy alakíthatja a célszemély arckifejezését, mintha tényleg az ő szája mozogna.

A kutatók azt állítják, hogy bármilyen YouTube-videót át tudnak alakítani egy egyszerű webkamera segítségével. A szoftver ugyanakkor nem nyilvános, egyelőre csak kutatási eszköz. A fejlesztők azonban elárulták, hogy terveznek egy nyilvános verziót is belőle.

A szoftver különlegessége, hogy nem vágószobákban, különleges effektekkel készül, hanem élőben lehet megváltoztatni a videókat.