Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Az esőből is energiát nyer egy új napelem

2016.04.11. 22:28

A mai napelemek és úgy általában a napenergia felhasználásának egyik fő gyengéje, hogy időjárásfüggő, és nincs még igazán hatékony, széles körben használható energiatárolási megoldás ennek az áthidalására. Kínai tudósok most fejlesztettek egy olyan új típusú napelemet, amely azzal enyhítené ezt a kitettséget, hogy ellenségből barátot csinál az esőből: ahelyett, hogy ellehetetlenítenék a működését, a panel az esőcseppek segítségével is képes energiát termelni.

A megoldás lényege, hogy nagyon jó vezetőképességű grafénréteggel vonták be a napelem-panelt. Az eső pedig nem tiszta víz, a benne lévő sók különböző töltésű ionokból állnak. A pozitív ionokat megkötik az egyetlen szénatomnyi grafénréteg negatív töltésű elektronjai, az így létrejövő dupla rétegben pedig a két réteg közötti nagy energiakülönbség áramot termel.

Az új paneltípus segíthet abban, hogy ne csak napos, de esős időben is használható legyen ugyanaz a napelem, de ehhez a hatékonyságot még jócskán növelni kell. Egyelőre laboratóriumi körülmények között 6,53 százalékos hatékonysággal dolgozik a kínai kutatók napeleme.