16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Disznóbélből hajtogattak lenyelhető robotot

2016.05.13. 17:52

Végre a robotika is tanult valamit a kolbásztöltés ősi mesterségéből! Az MIT, a Sheffieldi Egyetem és a Tokiói Technológiai Intézet kutatói közösen kifejlesztettek egy origamirobotot, amely kihalássza a véletlenül – például egy gyerek által – lenyelt és a gyomorban ragadt apróságokat, majd együtt távoznak az emésztőrendszeren keresztül. Mivel kifejezetten a szervezetbe hatolásra szánják a robotot, a kutatók mindenféle biokompatibilis anyagot teszteltek, és végül szárított disznóbélből építették meg a robotot.

A harmonikaszerű szerkezet jégkapszulába zárva csusszan le a gyomorig, ahol a borítás elolvadása után a robot kihajtogatja magát, és indul a dolgára. Ehhez apró kapaszkodókkal és uszonyokkal is felszerelték, hogy közlekedni tudjon a gyomorban.

A kutatók célja, hogy műtét helyett egy egyszerű kapszulával is elintézhetők legyenek az egyszerűbb beavatkozások, például a beragadt objektumok eltávolítása. Az MIT közleménye szerint például csak Amerikában évi 3500 gombelem köt ki különböző gyomrokban. Később egy fokkal komplexebb feladatokra, például valamilyen belső sérülés ellátására vagy helyi miniműtétekre is szeretnék alkalmazni.

Az egyszerű kis robot nem önjáró, hanem egy külső, mármint a páciens testén kívül maradó mágnessel irányítható. Ha elromolna vagy beakadna, akkor sincs semmi gond, elég leküldeni érte egy jégkapszulába zárt origamirobotot.  • Hírek
  • Hírek