Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétszer is megszökött, ezért szétszedik az oroszok a robotot

2016.06.23. 14:19

Szökött robot okozott kisebb közlekedési dugót egy orosz városban, ráadásul nem most először – ez már a második alkalom volt, hogy a Promobot IR77 nevű eszköz elhagyta a neki kijelölt területet. Legutóbb jó ötven méterre jutott, itt állt le, miután kifogyott az energiából.

dps-2
Fotó: Promobot

A Promobot nevű orosz cég is elismerte a hibát, egy blogposztban írták le a szökések pontos történetét. Természetesen könnyen lehet, hogy a cég eleve így tervezte a dolgot, hogy egy kicsit a világ figyelmének közepére kerüljenek, de az is lehet, hogy a robot tényleg ilyen ügyesen kezeli az elé kerülő akadályokat. A blogban egy sor fényképen látszik, milyen jól ment a szökés, és csak kicsit von le a dolog értékéből, hogy az orosz vállalat épp a közeljövőben tervezi bemutatni a robot legújabb változatát, a V3-at.

A hivatalos magyarázat mindenesetre azt mondja, hogy a mérnökök pont a helyzetmeghatározó rendszert tesztelték, amely segít a robotnak az elé kerülő akadályok és bökkenők ütközés nélküli megoldásában. A baj abból lett, hogy nyitva maradt egy kapu, amely pont elég széles volt ahhoz, hogy az IR77-es kiguruljon a szabadságba.

A robot eredetileg nem forgalomszervezési problémák okozására készült, hanem olyan, az emberek mellett szolgáló inasnak, mely segít a tájékozódásban, de reklám- és adminisztrációs célokra, főleg ügyfélhívó-rendszerek alapjának is kiváló lehet. A kommunikációt előre rögzített hangfelvételek helyzetérzékeny lejátszásával, illetve a robot mellkasára szerelt képernyőn át lehet intézni.

A duplán szökevény robot jövője nem ennyire fényes, Oleg Kivokurcev, a Promobot alapítója a Mirrornak nyilatkozva azt mondta, valószínűleg szétszerelik a bűnöst, bár az tény, hogy jól megmutatta, milyen jól működik a benne futó program.