Rafael
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

A franciák is szabadulnak a hülye puskáiktól

2016.08.04. 06:26

Az elmúlt néhány évtized egyik leglátványosabb és legkülönlegesebb fegyverfejlesztési kísérletének francia fejezete hamarosan véget ér: az ország hadserege nagy valószínűséggel lecseréli a bullpup rendszerű puskát egy hagyományos rendszerű fegyverre.

A franciák az elsők között alkalmazták általános lövészfegyverként a FAMAS nevű, speciális elrendezésű fegyvert. A bullpup elrendezés lényege, hogy a fegyver zárszerkezetét nem a megszokott helyére, a tusa és a cső közé szerelik, hanem a tusába építik bele, a pisztolymarkolat mögé, mintegy kihasználva azt a rengeteg helyet a tusánál, ami amúgy pocsékba megy. A megoldás előnye, hogy kompaktabb, de mégis hosszabb csövű fegyver jöhet ki végeredményként, a hátra tett súlypont pedig kényelmesebbé teheti a fegyvert. Mármint amíg nem lőnek vele, mert amint igen, sajnos az előnyök egy része háttérbe szorul: a hátratett súlypont nem segít a fegyver csövét felfelé csavaró erők ellen. Más bullpup rendszerekhez képest a FAMAS legalább azért jobb, mert itt a balkezesek sincsenek hátrányban, a fegyver átszerelhető úgy, hogy nekik is megfeleljen, hogy ne pont az arcuknál hajigálja ki az forró lőszerhüvelyeket.

A FAMAS a világszerte használt, híresebb bullpup-karabélyok közötti "ki a rosszabb"-verseny elég erős indulója. A Counter-Strike legalább olyan híressé tette, mint az osztrák Steyr AUG-ot, de sokkal kevésbé közismertek a hátrányai, mint a problémás brit SA80-as, ami a világ valószínűleg legszarabb, rendszerben tartott fegyvere.

A FAMAS-sal is voltak azért problémák. Szokatlan kialakítású, késleltetéses tömegzáras reteszelése olyan erős, hogy képes a kivetésénél széttépni a rézből készült hüvelyeket. A francia hadsereg ezért aztán acélhüvelyes lőszert használ, ami hiába ugyanolyan kaliberű, mint a többi NATO-ország által széles körben hasznát 5.56-os, nem csereszabatos azzal. Korábbi információk szerint ráadásul a lőszert már nem is a franciák gyártják, hanem kínai importra szorulnak, ami érthetően komoly biztonsági kockázatot jelent.

A lényeg, hogy a FAMAS cseréjére indított, jó öt éve folyó tender most egy nagyot lépett előre, és a döntnökök kirostálták az utolsó, versenyben lévő bullpup-rendszerű puskát, a horvát gyártású VHS-2-t. A VHS bár külsőre tiszta FAMAS, a belseje elég más, nem egy fémtömb tutujgatása intézi a késleltetést, hanem a máshol jól bevált gázos rendszert fejlesztették tovább. A franciáknak azonban ezek szerint ez sem elég, a horvát fegyvert továbbra is csak a horvát hadsereg fogja használni.

A francia tenderen a horvátok mellett a német Heckler&Koch, a belga FN, az olasz Beretta és a svájci Swiss Arms indult, ebből az ötből maradt a HK416 és az FN SCAR. Mindkét karabélyt az amerikai M4-M16-os fegyvercsalád lecserélésére indított, majd természetesen soha meg nem valósított tenderek szülték, a HK416 rendszerében is hasonlít az amerikaiak kedvencére, az FN SCAR csak külsejét tekintve mondható ismerősnek. Mindkét fegyvert használják Európában, az előbbit például a norvégok nagy, illetve pont a franciák kisebb számban, a belga karabély pedig 2017-ig folyamatosan válik hazája rendszeresített katonai karabélyává, miközben számos ország rendőrsége mellett Chilében, Peruban és Törökországban a hadsereg is alkalmazza.

Javítás: korábban a cikkből nem derült ki, hogy a bullpup-rendszer hibáiról általánosságban ír, így úgy lehetett érteni, mintha a FAMAS-t sem lehetne átszerelni balkezes használatra. Köszönjük kedves olvasónknak, aki felhívta a figyelmünket a tévedésre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!