Konstantin
12 °C
25 °C

Óriási kamunak tűnik az alagútbusz

2016.08.08. 14:02

A világ megőrült a kínai tömegközlekedés fejlettségét bemutató TEB-1 buszért. Ez a különleges jármű alagutat képez a forgalmi sávok fölött, és egyszerűen átsuhan az alatta araszoló autók fölött.

Az első prototípus 300 métert tett meg, 10 kilométeres sebességgel, látszólag a nyilvános utcán, de a végső változat állítólag 65 kilométer per órás sebességre lesz képes, és 1400 utast szállít majd.

Csakhogy van itt néhány aprócska bökkenő, és nem biztos, hogy ezek fölött is lazán átsiklik majd a hipermodern jármű.

  • A TEB vezető mérnöke később elismerte, hogy a kiadott videón látható próbaút csak belső teszt volt. Nem volt áthaladó forgalom a busz alatt, a város vezetői nem is tudtak a tesztről.
  • Problémás a busz magassága, mert Kína közútjain 4,2-4,5 méter a járművek legnagyobb magassága. a TEB-1 alatt csak 2,1 méteres autók férnek el. egy normál méretű VW Transporter még átjut, Mercedes Sprinter már megakad, és akkor a teherautókkal és nagyobb buszokkal még nem is számoltunk.
  • A busz nem is busz, hiszen síneken közlekedik, szóval a villamos közeli rokona.
  • Még nem tudjuk, hogyan fog kanyarodni.

Két kínai újság azt állítja, hogy a projekttel csak pénzt akarnak kicsikarni befektetőktől, a Global Times pedig egyenesen azzal rukkolt elő, hogy a főmérnöknek csupán általános iskolai végzettsége van.

Egyelőre nem tiszta a kép a TEB alagútbuszával kapcsolatban, de az innen is látható, hogy nagyon sokan tartják jó ötletnek, és mi is szívesen kipróbálnánk egy ilyen alagútvillamost.