Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lítiumfólia vethet véget az akkupokolnak

2016.08.20. 11:57

Az amerikai MIT (Massachusetts Institute of Technology) egyik házon belül létrehozott cége megoldhatja az okostelefonosok legnagyobb gondját, hogy állandóan lemerül az akkumulátor. A lítiumos akkujuknak tömegarányosan kétszer akkora a kapacitása, mint a mai lítiumionos megoldásoknak.

MIT-Solid-Energy-Systems 0

A 2012-ben alapított SolidEnergy Systems kifejlesztett egy anódmentes lítiumos fém aksit, és ennek elvileg kétszer akkora a kapacitása, mint a most elterjedt akkuknak, de ugyanolyan biztonságos, mint a lítium-ionos megoldások, amiket okostelefonokban, tabletekben, kütyükben használnak.

Ebben az akkumulátorban nincs grafitból készült anód, csak egy nagy energiájú, vékony, lítium fémfólia, amibe mégis több ion fér. Prototípusát már 2015 októberében bemutatták, ekkor 12 millió dollárt kaptak befektetőktől. 

A cég tervei szerint az okostelefonokba építhető változat 2017 elején jelenhet meg, az elektromos kocsikhoz valót 2018-ban kezdik gyártani. Először viszont drónokban próbálják ki, még idén novemberben.