Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Saját Netflixet indít Észak-Korea

2016.08.22. 09:13

Észak-Korea nagyon elszigetelt ország, kereskedelmét mindenféle szankciókkal korlátozzák és az ország lakossága szinte teljesen el van zárva az internettől. Ennek oka egyszerű, könnyebb így felügyelni azt, hogy az uralkodórezsimre veszélyes információk ne jussanak el a néphez, mint cenzúrázni a net tartalmát.

Az észak-koreai vezetés azonban úgy tűnik, figyeli, mi történik a nagyvilágban és néha beengednek nyugati mintájú szolgáltatásokat az országba. Saját operációs rendszert is gyártottak néhány hónapja, most pedig ondemand videóstremelő szolgáltatással lepték meg az elnyomott koreaiakat.

A szolgáltatás a Manbang névre hallgat, ami annyit jelent, hogy mindenhol, minden irányban. Az észak-koreai állami televízió mutatta be. Nem túl nagy a kínálata, főleg állami propagandafilmeket és hasonló izgalmas műsorokat lehet nézni rajta. A hírek szerint nemsokára majd nyelvleckéket is lehet venni oroszul és angolul is.

A szolgáltatás egy különálló dobozzal működik, mint az Apple TV vagy a Roku. A szolgáltatás bemutatását sem bízzák a véletlenre, 16 perces reklámfilmet készítettek hozzá.