Elemér
0 °C
10 °C

Elindult a világ első önvezető taxija

2016.08.25. 11:37

Az Uber hatalmas lépéseket tesz, hogy kiselejtezze a sofőröket üzleti modelljéből, pár napja vettek egy önvezető teherautós startupot, megállapodásuk van a Volvóval, és már régóta fejlesztgetnek önvezető rendszereket, sőt, a hónap végére ígérték az első önvezető autójukat. Még így is megelőzték őket: az MIT-ből kinőtt, három éve működő NuTonomy Szingapúrban bemutatta az első önvezető taxit a világon, mától bárki kihívhatja.

A cég az amerikai Cambridge-ből működik, és már régóta együtt dolgoztak a szingapúri hatóságokkal. A Singapore Economic Development Board 16 millió dollárral támogatta a projektet májusban.  

JLXP0167
Fotó: NuTonomy

A teljes taxiszolgáltatást 2018-ra indítanák el, most csak az első autókat mutatták be nyilvánosan. Viszont már április óta tesztelték önvezetői autóikat Szingapúrban, Londonban és Michiganben. A mostani, nyilvános szolgáltatás sem igazi taxi, bár bárki kérheti, de kicsi, kontrollált környezetben fut.

A felhasználók egy utat ingyen kapnak, de csak egy 2,5 négyzetkilométeres területen, a városállam üzleti negyedében. A megrendelésekre Renault Zoe vagy Mitsubishi i-MiEV típusú kocsik érkeznek. A taxizáshoz nincs szükség emberi beavatkozásra, de egyelőre minden autóban ott ül a startup egyik mérnöke is, hogy „figyelje a rendszerek teljesítményét, és átvegye az irányítást”, ha szükség lenne rá.