Eufrozina, Kende
14 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Látott már latinkönyvbe préselt egeret?

2016.09.23. 17:14 Módosítva: 2016.09.23. 17:34

Nagy igazság, hogy a tanszereket nem csak rendeltetésszerűen lehet használni. Sokszor lesz egy tollból és egy vonalzóból rögtönzött repülő, arról azonban igen ritkán hallunk, hogy latinkönyvből lenne egérkoporsó, pedig a Salisbury katedrális iskolájának két évszázaddal ezelőtti diákjai jóvoltából ilyen is létezik.

Ezt, és még sok más dolgot is megtekinthetünk, ha ellátogatunk a katedrális könyvtárába, ami szeptembertől a nagyközönség számára is megnyílt, írja a Huffington Post. Ez nem csak azért nagy szó, mert most végre élőben is láthatunk egy tökéletesen kilapított rágcsálót, hanem azért is, mert eddig a könyvtárat csak szigorú követelményeknek megfelelve lehetett látogatni, pedig rengeteg érdekes és ritka könyv található itt.

A katedrális könyvtárának otthont adó szoba 1445-ben épült, de az itt tárolt könyvek és kéziratok egészen a 9. századig nyúlnak vissza. Sok könyv még a 11. század végéről, a régi katedrális írnokainak tollából származik, ezek alkotják a normann időszak legnagyobb, még mindig az eredeti tulajdonosnál lévő gyűjteményét.

Ma a könyvtárban nagyjából 8 ezer mű található, melyek nagy része teológiai témájú, de sok más tudományágban is vannak itt könyvek.