Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

A Samsung mégis kénytelen fizetni az Apple-nek

2016.10.07. 21:12

Az Apple és a Samsung végeláthatatlan szabadalmi pereskedéseinek legújabb állomásán úgy tűnik, a Samsungnak mégis ki kell fizetnie 120 millió dollárt (32,76 milliárd forintot) a vetélytársnak.

A mostani döntést hozó szövetségi fellebbviteli bíróság ezzel visszaállította az eredeti, első ítéletet ebben a konkrét, két szabadalmat érintő ügyben, amelyet idén bírált felül egy újabb döntés. Erről a második ítéletről mondta most ki a fellebbviteli bíróság, hogy az akkor ítélkező három bíró nem hozott korrekt döntést, mert olyan információt is számításba vettek, illetve olyan kérdésekben is döntöttek, amelyek nem merültek fel a tárgyalás során.

A per egyébként két technológiával kapcsolatban folyik: az oldalra csúsztatással feloldott képernyőre, illetve a címeket és telefonszámokat automatikusan gyorslinkké alakító megoldásra vonatkozó szabadalmakat sértette meg az Apple szerint a Samsung.

Bár nem kevés pénzről van szó, ez az Apple által a Samsung ellen indított két nagy szabadalmi perből még mindig csak a kisebbik. A nagyobbikkal kapcsolatban először egy egymilliárd dolláros gigabírság született, ezt később megfelezték, de a pereskedés még folyamatban van.

Per per hátán

A bíróság egyúttal egy Apple elleni döntést is jóvá hagyott, bár ez a Samsungra váró büntetéshez képest aprópénz: Tim Cookéknak az eredeti, 2014-es döntésnek megfelelően 158 400 dollárt (43,24 millió forintot) kell fizetniük a dél-koreai cégnek egy fotó- és videógalériával kapcsolatos szabadalom megsértése miatt. Egy további kérdésben nem nyilatkozott a bíróság, ezt visszadobták az első döntést hozó bíróságnak, de ha végül ebből is büntetés lesz, az megint csak a Samsungnak fog fájni.

Az Apple-re ráfér, hogy nyerjen is pert, mert nincs egy hete, hogy elvesztett egyet a VirnetX nevű szabadalmi troll ellen, ami 300 millió dollárjukba kerülhet, vagyis jóval többe, mint amennyit a Samsungtól kaphatnak.