A török netcenzúra lassan olyan durva, mint a kínai

2016.11.07. 09:19

A török állami internetfelügyeleti hatóság emailben utasította az internetszolgáltatókat, hogy blokkolják a tíz legnépszerűbb VPN szolgáltatást, illetve a Tor hálózatát – írja az ITcafé. Erre nem sokkal azután került sor, hogy péntek hajnalban szintén a török kormány kérésére használhatatlanná lassították a közösségi oldalakat és blokkolni kezdték a közkedvelt chatszolgáltatásokat. Logikus következő lépés a VPN- és Tor-blokkolás, hiszen ezek az internetes forgalmat elrejtő szolgáltatások többek között épp a netes cenzúra megkerülésére alkalmasak.

A blokkoláshoz szükséges mélyreható adatcsomag-elemzésre (Deep Packet Inspection, DPI) az összes török internetszolgáltató képes, 2014-ben kötelezte őket a kormány a megfelelő eszközök integrálására az infrastruktúrába. Kína is ezt a megoldást használja a kínai Nagy Tűzfal részeként már 2012 óta.

A forgalomlassítással kapcsolatban Törökország miniszterelnöke közölte: "az ilyen típusú intézkedéseket biztonsági okokból kell időről-időre végrehajtani. Ezek átmenetiek, ha enyhül a fenyegetettség, minden visszatér a normális kerékvágásba". Binali Yildirim fenyegetettség alatt minden bizonnyal az interneten szerveződő tüntetésekre célzott, amelyeket a legnagyobb ellenzéki párt, a HDP 12 parlamenti képviselőjének letartóztatása váltott ki – írja a Daily Dot.

"Az Egyesült Államokat mélyen felkavarta az ellenzéki politikusok fogva tartása" – mondta a Fehér Ház szóvivője. A Demokrácia, Emberi Jogok és Munkaügyi államtitkárság helyettes államtitkára Twitteren sürgeti a török kormányt, hogy a sajtószabadság nevében oldja fel a blokkolást.

A cenzúrát ellenző aktivisták, emberjogi szervezetek és VPN-szolgáltatók nemtetszésük kinyilvánításán túl aktívan is tesznek a blokkolás ellen: a Lantern például török nyelvű Android alkalmazást jelentett be, a magánhálózatokat üzemeltető cégek közül pedig többen ingyenes, korlátlan adatforgalmat kínálnak török ügyfeleiknek, ahogy erre már korábban is volt példa. Ezt tette többek között a TunnelBear is, így szombaton már ezt a szolgáltatót is blokkolni kezdték a török interneten. Rajtuk elérhetetlenné tették még az Express VPN, a Hotspot Shield, az IPVanish, a Private Internet Access, a Psiphon, a VPN Master, a VyprVPN, a ZenMate és a Zero VPN nevű népszerű VPN-szolgáltatásokat is.  • Hírek
  • Lakáshitel