A Facebook lefeküdne Kínának?

2016.11.23. 10:05

Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója többször járt már Kínában, hogy találkozzon az ország internetért felelős vezetőivel. Még mandarin nyelven is megtanult. Ez is mutatja, hogy a Facebookon belül milyen erős az akarat, hogy végre meghódítsák a kínai felhasználókat. A New York Timesnak volt és jelenlegi alkalmazottak meséltek egy olyan fejlesztésről, amely gyakorlatilag átadná a hírfolyamok szerkesztésének jogát harmadik félnek, egyes posztokat pedig földrajzi alapon szűrnének. Ez nem egészen új dolog, hiszen néhány országban, ahol nem teljesen szabad az internet, már blokkoltak bizonyos tartalmakat – ilyen ország például Oroszország, Pakisztán és Törökország. A Facebook 2015 júliusa és decembere között nagyjából 55 ezer posztot blokkolt.

Az új szoftver azonban ennél kifinomultabb lesz. Nem magukat a posztokat szeretné vizsgálni, hanem harmadik félnek engedi át ezt a lehetőséget. Nem nehéz kitalálni, hogy ez a harmadik fél egy kínai partnercég lesz. Ők monitoroznák a felhasználók által megosztott tartalmakat, és ha valami nem tetszik nekik, akkor egyszerűen megakadályozzák, hogy megjelenjen a hírfolyamokban.

A New York Timesnak szivárogtató alkalmazottak azt is mondták, elképzelhető, hogy nem lesz az egészből semmi. Dolgoznak ugyan most egy ilyen megoldáson, de mint annyi Facebookon belüli projekt, ez is elhalhat. Mindenesetre a fejlesztés jól mutatja, hogy a cégnek mennyire szüksége van a több mint egymilliárdos kínai piacra.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM