Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Évtizedes gyengélkedést jósolnak az Apple-nek

2016.11.25. 08:59

Nehéz elképzelni egy gyengélkedő Apple-t, a cég évek óta csúcson van, a világ egyik legértékesebb vállalata. Egy iparági elemző szerint azonban vége a hét bőséges évnek és hét szűk esztendő következik.

Az Oppenheimer egyik elemzője, Andrew Uerkwitz különböző modelleket készített az Apple jövőjéről. Ezek szerint a cég profitja jövőre fog csúcsra érni, az iPhone 10 éves évfordulóján.

Azt várja, hogy a 2018-as pénzügyi évben (amely ugye 2017 októberétől, 2018 szeptemberéig tart) 245 millió iPhone-t adnak el, vagyis az eladások kilenc százalékkal fognak növekedni.

Utána azonban jön a stagnálás, sőt, a visszaesés. És Uerkwitz szerint ez azért van, mert az Apple már most is stagnál. Az utolsó termékbemutatók is ebbe az irányba mutatnak. A cég termékei egyszerűen nem igazolják az árat, amely rajtuk van.

Más elemzők szerint a felhasználók egyre inkább a használt vagy újracsomagolt Apple-termékek felé fordulnak majd. Ez a piac kétszeresére nőhet 2015-2020 között. James Cakmak, a Monness Crespi Hardt elemzője szerint ez visszavetheti az új iPhone-ok eladási számait.

Azért abban még a fenti elemzők is egyetértenek, hogy középtávon nem kell félteni a céget, mert túl gazdag ahhoz, hogy elbukjon. De már láttunk példát arra, hogy nagyon sikeres és gazdag vállalat egyszercsak a csőd szélére kerül, mint például a Blackberry vagy akár az Apple maga az 1990-es években.