Illés
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Létrehozták az első francia kiberhadtestet

2016.12.13. 14:33

Hétfőn bemutatták Franciaország első kiberhadviselésre specializált katonai egységét, amit azért hoztak létre, hogy javítsák az ország hekkerképességeit, különös tekintettel az Oroszország felől érkező, egyre aggasztóbb kibertámadások elhárítására, jelentette az AFP.

Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter a kiberhadviselést az első repülőgépek első világháborús harctéri megjelenéséhez, a csaták kimenetelére gyakorolt hatásukhoz hasonlította. “Az új korszak beköszöntével, a kibercsatatér megjelenésével mélységében kell újragondolnunk a háború művészetét” – fogalmazott Le Drain.

A miniszter szerint egyes kibertámadások ezután háborús agressziónak számítanak majd, amikre megfelelő válaszlépést ad majd a Cybercom névre keresztelt katonai egység. A Cybercom támadó feladatokra is alkalmas lesz: a katonai hekkerek feltörik az ellenséges katonai, ipari, infrastrukturális, kormányzati hálózatokat, behatolnak rendszereikbe, hogy a lehető legnagyobb károkat okozzák azokban, tette hozzá Le Drain.

Az új francia katonai egység feladata lesz a külföldről érkező támadások azonosítása, illetve a saját katonai hálózatok gyengeségeinek felderítése. Az új egység januárban kezdi meg a működését, 2019-ig 2600 főre tervezik duzzasztani a létszámot. A francia lépés jól rímel a britek terveire: Nagy-Britannia a múlt hónapban jelentette be, hogy új kibervédelmi projektet hoznak létre 2,1 milliárd eurós költségvetéssel.