Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Miért tűnt el a szmogtérkép az Időképről?

2017.02.01. 14:24

Szerda reggelre eltűnt az Időkép.hu szmogtérképe, egész pontosan a térkép ott van, csak a helyzet súlyosságát értelmezni segítő színek hiányoznak. Nekünk László írt, akiben felmerült, hogy vajon miért éppen most állt le az oldal, amikor fontos lenne, hogy látsszon, mi a helyzet.

idokepszmog

Megkerestük az Időkép üzemeltetőit, akik elmondták, hogy tényleg csak átmeneti, akár már szerda estére megoldódó helyzetről van szó, és az oldal nem állt le, az egeret a mérőpontok fölé mozgatva látszanak az adatok. Szente-Varga Bálint, az oldal alapító-tulajdonosa szerint „szakmai észrevételek alapján” módosítanak a megjelenítésen. „A mérőpontoktól távol eső helyek nem lesznek kiszínezve” – ment bele a részletekbe az Időkép alapító-tulajdonosa.

Nem fog megszűnni, és nem lesz kék-zöld a legnagyobb szmog alatt.

Arra, hogy miért éppen most kell ezt meglépni, elég egyszerű a magyarázat: most, mikor sokan nézik, és használják hivatkozási alapnak az oldalt, a szokottnál is fontosabbá vált, hogy a megjelenítés ne csak érthető, de a lehető legpontosabb is legyen.

Valószínűleg összefügg, hogy kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központja adott ki egy közleményt arról, hogy a tőlük átvett referenciaadatok „egyes [...] magánszolgáltatók” megjelenítésében „megtévesztőek lehetnek még akkor is, ha az OLM adatokra hivatkoznak”. A közlemény ugyanakkor nem nevesíti a szolgáltatókat, és nem említi meg az Időképet sem. Az OLM-nek van saját térképe is, itt a megjelenítés értelmezésének könnyedségét teljesen alárendelik a pontosságnak: az adatokat az egyes mérőpontokat jelző ikonokra kattintva kapjuk meg, bár itt is színek jelzik a levegő minőségét.

Frissítés: az oldal, pontosabban a térkép újra működik, az új változat már csak az egyes mérési pontokhoz tartozó adatokat vizualizálja, és nem terjeszti ki őket a környékre is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?