Auguszta
-7 °C
0 °C

Év végéig jön az e-recept

2017.02.15. 09:18

Hamarosan befejeződik az az évek óta tartó országos egészségügyi informatikai fejlesztés, melynek eredményeképpen jelentősen egyszerűbbé válik a betegek adatainak kezelése és hozzáférhetősége. Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) fantázianevű rendszerről korábban már részletesen beszámoltunk, most a Magyar Idők azt írja, hogy egy szűk intézményi körben már élesben tesztelik a rendszert, és novemberben teljesen átadják. Az EESZT a következőket fogja tudni:

  • A betegek adatai, a velük kapcsolatos orvosi dokumentumok bárhol és bármikor lekérdezhetők lesznek. Az adatok – a beteg egészségügyi előélete, gyógyszerezése, allergiái, stb. – gyors hozzáférhetősége javítja a betegbiztonságot, és akár életmentő is lehet.
  • Kikerülhetők a felesleges vizsgálatok, hiszen az EESZT-ben látszani fog, ha valamit korábban már elvégeztek.
  • Azt, hogy ki és milyen adatához férhet hozzá, a beteg a kormányablakon keresztül maga szabhatja meg. Ez már most is működik.
  • A rendszer komoly adatvédelmi auditon esett át, kialakításakor az adatvédelmi hatóság ajánlásait is figyelembe vették. A rendszer minden eseményt, hozzáférést rögzít, és a hozzáférésre jogosultak is csak a szükséges körben látják az adatokat.
  • A rendszert integrálták a meglévő infrastruktúrába, így az orvosoknak,patikáknak nincs szükségük külön fejlesztésre. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!