Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Világrekord: 104 műholdat juttatott az űrbe India

2017.02.15. 13:19

Egyetlen rakétastarttal összesen 104 műholdat juttatott a világűrbe szerdán India, jelentette az MTI. Ez az ISRO (Indian Space Research Organisation), azaz India űrügynöksége szerint világrekord.

A felvitt 104-ből 101 külföldi volt, mivel a dél-ázsiai ország a nemzetközi ügyfelek kiszolgálásával nagyobb részesedét szeretne a 330 milliárd dolláros (96 ezer milliárd forintos) globális űriparból.

A rakétastart hibátlan volt, a helyi hírcsatornák élőben közvetítették. A 104 műhold együttesen 650 kilogrammot nyomott. A 101 külföldi nanoműhold közül 96 amerikai volt, ezen kívül egy-egy izraeli, kazahsztáni, holland, svájci és egyesült arab emírségekbeli műhold állt Föld körüli pályára.

Narendra Modi államfő Twitteren gratulált a sikeres starthoz: "India üdvözli a tudósait!". Modi optimistán tekint India űrprogramjára, dicsérte a tudósok munkáját, akik három éve kis költségvetésű misszió keretében szondát küldtek a Marsra, amely első próbálkozásra sikerrel bolygó körüli pályára állt.

Az ISRO alacsony árai vonzzák a megrendelőket: tavaly 75 műholdat bocsátottak fel nemzetközi ügyfelek megbízására az Andhra Prades állambeli Szriharikotából.