Emma
5 °C
23 °C

A japánok kihajlították a behajlított tévét

2017.02.17. 11:33

Alig néhány év után a hajlított és 3D-tévéknek vége, a jövő az oledé, így foglalható össze a Panasonic hitvallása a televíziók jövőjéről. A cégnek az utóbbi időben gyengélkedik a tévés üzletága, ezért most minden eszközzel próbálnak kitűnni a versenytársak közül. A CES-en egy 65 hüvelyk átlójú oled kijelzőt mutattak be, pontosabban HDR Ultra HD OLED tévét, és már a rövidítések jelentős mennyiségéből látszik, hogy a lehető legújabb technológiát próbálták belepakolni. 

Most még ennél is nagyobbat markoltak, és az idei kínálatukat bemutató kiállításukon Frankfurtban egy 77 hüvelykes oled tévét jelentettek be. A 77 hüvelyk azt jelenti, hogy majdnem két méter az átlója, nem is fér be egy átlagos nappaliba – ez lesz most egy darabig a legnagyobb oled tévé a piacon. De az átlagos nappali tulajdonosa nem is fogja tudni megvásárolni, mert több millió forintot elkérnek majd érte. Az 55 és 65 hüvelykes modelleket nyáron lehet megvenni, a 77-eset majd valamikor ősszel, ennél pontosabb megjelenési dátumot nem mondtak, és az árakról sem nyilatkoztak.

A tévékínálatot nézve feltűnt, hogy nincsenek hajlított tévék a modellek között. A Panasonic leszögezte, nem is lesznek, zsákutcának bizonyult ez a fejlesztés, ők egyáltalán nem, de a versenytársak is egyre kevesebb hajlított tévét gyártanak a felső kategóriákban. A 3D-vel is hasonló a helyzet, ők ugyan még ajánlanak egy 3D-modellt, hogy ha valaki mindenáron így szeretné nézni filmjeit, megtehesse, de nem valószínű, hogy a jövőben lesznek még 3D-tévék.

Talán emlékszünk arra, hogy a Panasonic az egyik legnagyobb szereplője volt a plazmatévék piacának, az utolsó pillanatig gyártotta és fejlesztette ezeket a készülékeket. Az ott felhasznált technológiát felhasználva próbálja most jobbá tenni az oledes tévéit, hogy a fekete még feketébb legyen. 

4K-ban vesz fel a Blu-ray lejátszó

Néhány napja írtunk az ultra HD Blu-ray formátum terjedéséről, abban különbözik az eddig ismert Blu-ray formátumtól, támogatja a 3840×2160 pixel felbontású, BT.2020 tartalmi szabványt. De ezen kívül a bitmélység, a másodpercenkénti kockaszám és a megjeleníthető színskála is más, mint a hagyományos Blu-ray esetében. Mint új formátum, új lejátszókra is szüksége van a felhasználóknak, ha ilyen lemezeket akarnak venni. Nem sok cég adott ki ilyet egyelőre, de a Panasonic már tavaly bemutatta sajátját. Most négy új készüléket láthatunk a cégtől, köztük olyat is, amely fel is tud venni 4K minőségben. Kérdés, hogy honnan veszik fel a tartalmat, a tévéadók ugyanis még nem sietnek ilyen adásokat sugározni.

Az oled legfontosabb jellemzője, hogy minden egyes pixel világít. A mozaikszó az Organic Light Emitting Diode (szerves fénykibocsátó dióda) rövidítése; ez egy olyan led, amiben a fénykibocsátásért felelős réteg szerves vegyület, ami elektromos áram hatására világít. A pixelek tehát magukban is képesek fényt adni, míg az lcd-nél kell a háttérvilágítás. Az olednél egy-egy pixel ki tud kapcsolni, ha fekete színre van szükség.

Az oled tévék akár egymilliárd színt is képesek megjeleníteni, de hogy ez gördülékenyen menjen, erős processzorokra van szükség. A Panasonic Studio Colour HCX2 4K-nak hívja a sajátját, amivel állítólag még pontosabban tudják belőni, milyen színt kell használni a tökéletesebb képminőségért. Hogy saját szemünkkel lássuk a különbséget, egy elsötétített szobába vittek minket, itt demonstrálták, a led és oled, illetve a különböző oledek közötti különbséget. Látványos volt a bemutató, bár ha nem mutatják meg, pontosan mit kell nézni, nem jöttem volna rá magamtól.

A Panasonic annyira magabiztosan állítja, hogy a most bemutatott EZ1000 nevű tévéje nagyon gyors, hogy szerintük profi monitorként is használható. Ez a gémereknek is jó lehet, ha jól futnak a 4K HDR játékok – főleg azok, amelyeknél nagyon fontos a gyors reakcióidő.

A 65 hüvelykes oled tévéhez soundbart is adnak; valójában beleépítették a hangszórót tévé talpába. Mivel jó minőséget szerettek volna a hangzásban is, a Technics végezte ennek a finomhangolását. 

Lemezjátszókban is nyomulnak

A Technics a Panasonic egyik almárkája, viszonylag jó neve van az audioiparban. A termékeket azonban 2002-ben átnevezték Panasonicra – kivéve Japánban és a volt Szovjetunió országaiban, ahol a magas minőséggel párosították a márkát. 2010-ben az egész világon eltűntek a Technics termékek, de 2015-ben újraélesztették a márkát a highend lemezjátszókra. 

Most is lemezjátszókat mutattak be, például a legendásnak mondható 1200-as szériát. A lemezjátszóknak amúgy is reneszánsza van, lassan nincs is magát valamire tartó techcég, amely ne adott volna ki ilyen terméket. A Panasonic újra felfuttatná a márkát, ennek érdekében tavaly a Berlini Filharmonikusokkal kötöttek partneri kapcsolatot.

A cég persze nemcsak ebben a kategóriában tervezett audio eszközöket, hanem a széles tömegeknek is. Fül- és fejhallgatóktól kezdve vezeték nélküli hangfalakon át a kompakt minden az egyben lejátszókig több tucatnyi terméket mutatott be. A fülhallgatók között az összes kategória megtalálható, vezetékes és vezeték nélküli modellek, természetesen mindenféle színben. Kipróbáltunk néhányat a kiállításon, és mindennapi használatra elfogadhatónak tűntek.

A Panasonic bevallotta, hogy egyre több vezeték nélküli fülhallgatót gyártanak és még több modell várható jövőre, hiszen az Apple által indított változást szerintük nehéz lesz megállítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!